Klagomålen på det nattliga skränet i Visby har halverats Sverige lever inte upp till direktiv om miljöutsläpp

Antalet klagomål på höga ljudnivåer nattetid innanför murarna har halverats sedan i fjol. Det trots att turistnäringen verkar slå nya rekord på flera fronter.
Enligt miljö- och hälsoskyddsinspektör Maria Nilsson beror det på att krogarnas öppethållande begränsats till klockan två på natten.
­ Så sköter sig de större krogarna bättre. De vet vad som gäller.

Gotland2002-07-23 04:00
I fjol utökades utskänkningstillståndet för Visbys större serveringar till 04.00 på nätterna, vilket förde med sig att kommunen fick motta en rad klagomål från boende innanför murarna. Musiken spelades för högt för länge och folk skränade och stojade halva nätterna igenom, ansågs det.
I år fick krögarna nej.
Miljö- och hälsoskyddskontoret tyckte att klagomålen var för många och skulle tas på allvar, så man rekommenderade avslag på krögarnas begäran om utökat öppethållande.
Så blev det också ­ i år har krogarna tillstånd till 02.00, inte längre.
<span class=MR>Tio anmälningar i fjol</span>
Miljö- och hälsoskyddsinspektör Maria Nilsson berättar att man vid den här tiden i fjol hade fått runt tio anmälningar om höga ljudnivåer innanför murarna.
I år är siffran fem ­ trots att turistnäringen verkar slå nya rekord.
­Folk accepterar nog visst buller eftersom de vet att krogarna bara har öppet till 02.00 ­de vet att de kan få sova framåt två. I fjol kunde det dröja till halv fem och det funkar ju inte om man ska upp och jobba.
Så det lönar sig att klaga?
­Klart det gör. Det vore hemskt om det inte gjorde det.
Enligt Maria Nilsson klagar folk mindre på de stora krogarna nu.
­ De stora krogarna har skött sig bättre ­ de vet vad som gäller. Vi pratar med krögarna varje år och jag tycker att vi har ett bra samarbete. Jag hoppas det kan fortsätta så.
Maria har genomfört flera bullermätningar i innerstaden i år.
­ Överlag fungerar det bra. Vid något tillfälle har jag fått gå in och sagt till. Man försöker lösa det på plats och de flesta är samarbetsvilliga. Det är bara någon enstaka som inte följer föreskrifterna. Det är dumt ­ de riskerar ju vite.
Mellan 12.00-24.00 gäller vissa decibelgränser. Efter midnatt skärps kraven. Att inte följa gällande bullergränser kan bli kostsamt. För mindre rörelser kan det kosta 25000-35000 kronor, för större uppemot 150000 kronor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!