Klagomål: ”I Stockholm är det gratis”

En gotlänning i förskingringen har skrivit till Region Gotland och klagat på debiteringen vid återvinningscentralerna.

En privatperson har åsikter om regionens debitering för avfall.

En privatperson har åsikter om regionens debitering för avfall.

Foto: Jenny Nilsson

Gotland2024-06-26 05:59

En privatperson har skrivit för att klaga på regionen:

”Jag har synpunkter på att man som privatperson debiteras vid återvinningscentraler inom Gotlands kommun. I Stockholm där jag numer bor är det 100 procent avgiftsfritt för privatpersoner att lämna in material till återvinningsstationer. På Gotland är det en annan femma. Där sitter man i kö medan man väntar på att folk blir intervjuade om vad de har i bilen och sedan, som det verkar, godtyckligt debiterade.”

Synpunktslämnaren skriver att hen är en gotlänning i förskingringen, och tycker att den misstänksamma attityd hen möts av på återvinningsstationen gör att man undrar om regionen hellre ser att folk dumpar sitt avfall gratis i skogen:

””Nudging” är ett begrepp som för några år sedan renderade nobelpris i ekonomi och som beskriver hur man med små åtgärder förändrar folks vanor i positiv riktning. Jag rekommenderar er på region/kommun Gotland att ta till er detta begrepp.”

Regionen har svarat och säger att avgifterna är till för att täcka kostnader för transport och behandling av avfall:

”Om avgiften skulle tas bort vid lämning vid återvinningscentralen så skulle Grundavgiften för sophämtningen behövas höjas för att täcka denna kostnad. Det är i slutändan regionfullmäktige som beslutar om taxorna.”                                                                                     

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!