Klagomålet på pannkakorna i skolan

En person som lämnat en synpunkt till Region Gotland tycker inte att pannkakor utgör en fullvärdig måltid för skolelever.

Pannkakor är poppis bland såväl barn som vuxna.

Pannkakor är poppis bland såväl barn som vuxna.

Foto: Alice Staaf

Gotland2023-10-16 19:30

Många barn gillar pannkakor och det är ingen vild gissning att den klassiska stekta smeten kvalar in på topplistan över den mest uppskattade skolmaten.

När den så kallade Skolmatsbarometern presenterades på White Guide Junior i Malmö år 2016 hamnade rätten på plats tre, endast slagen av tacos (plats ett) och pizza (plats två).

I undersökningen som låg till grund för topplistan hade 6 500 skolbarn runt om i landet svarat på frågan: ”Vilken är den godaste maträtten i skolan?”. Någon nyare, lika omfattande undersökning är inte helt enkel att hitta.

Men mat ska ju inte bara vara god utan även rik på näring. Något som en synpunktslämnare till Region Gotland också poängterar. Den anonyma personen bakom synpunkten tycker inte att pannkakor som huvudrätt gör jobbet när det kommer till skolmat som fullvärdig måltid. 

”Pannkaka som huvudrätt serveras några tillfällen per termin. Hur kan det anses vara en näringsriktig måltid som barnen ska kunna stå sig på, framförallt barnen som går i skolan och förväntas kunna prestera”, skriver personen i sin synpunkt som under veckan registrerades hos barn- och utbildningsnämnden.

Traditionellt sett serveras pannkakor på torsdagar, inte sällan i anslutning till en servering av ärtsoppa. Men den som med vaken blick skannade av menyn på gotländska skolor under vecka 41 kunde konstatera att det i torsdags, den 12 oktober, serverades pannkakor med tillbehör som huvudrätt, utan ovan nämnda soppa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!