Statistiken har varit dyster. Siffrorna har pendlat mellan drygt 200 och över 350 konstaterat klamydiasmittade gotlänningar per år. Av de som provtagits hittills i år har 92 personer haft klamydia. Gotland, tätt följt av Södermanland och Västmanland toppar årets statistik.
- Varje smittad är någon som blivit ledsen och arg, konstaterar folkhälsochef Lisa Stark.
I går togs de färska siffrorna upp på ett möte med hälso- och sjukvården om sexuellt överförbara sjukdomar. Man konstaterade där att arbetet måste fortsätta i kampen mot klamydia.
Internet
De flesta smittade som hittas är ungdomar i 20-årsåldern, men tillgängligheten för provtagning för andra grupper måste bli bättre.
- Toppen för dem vi hittar ligger strax under 20 för tjejer och strax över 20 för killar. Hur det ser ut i samhället i övrigt vet vi inte, konstaterar Sven Montelius.
Som ett led i att öka tillgängligheten lanserar Region Gotland i sommar möjligheten att via internet provta sig själv.
- Via "Mina vårdkontakter" på internet beställer man hem ett test, som man själv sedan skickar in. Svaret får man via nätet inom en vecka, säger Sven Montelius.
Han hoppas att framför allt männen ska utnyttja den nya möjligheten. Kvinnor, menar han, har via mödravård och gynekologbesök haft klamydiatest mer lättillgängligt.
Försämringar
Klamydia, liksom flera andra sexuellt överförbara sjukdomar, måste enligt lag smittspåras. Här är samtalet och förtroendet viktigt på exempelvis ungdomsmottagningen. Tidigare fanns inom hälso- och sjukvården en kurator med kompetens och intresse för just smittspårning. Men den tjänsten är borttagen.
För ett år sedan tappade dessutom hudmottagningen på lasarettet resurser. I dag finns ingen specialistläkare för veneriska sjukdomar på ön.
- Det är ett bekymmer vi jobbar med. Från vår sida är det ett önskemål att kunna öppna en STI-mottagning för sexuellt överförbara sjukdomar. En sådan har alla andra landsting utom Gotland, säger Sven Montelius.
Attityder
Annelie Grindefjord jobbar på ungdomsmottagningen och hon ställer sig också frågande till att klamydian, trots riktade åtgärder, fortsätter att öka. Mottagningen har höjt åldersgränsen från 20 till 23 och bland annat dragit igång ett projekt kallat Livslust. Här vänder man sig med kondomer och information till krogar, säsongsarbetsplatser och föreningar.
- Klamydia handlar mycket om attityd, säger Calle Bergstrand, sex- och samlevnadsrådgivare delaktig i projektet.
En undersökning bland 15 000 unga i Göteborg visade att nio av tio uppfattade det som en fin gest om någon erbjuder en kondom. Samtidigt upplever sju av tio att de signalerar ohälsa om de själva skulle föreslå kondomen.