Kläppen i Anga inte längre farlig

I september 2003 konstaterade Riksantikvariets klockexpert Ingvar Rohr att klockan i Östergarn och kläppen i Anga måste åtgärdas omedelbart. Det förelåg "risk för totalhaveri, livsfara och för att stora antikvariska värden skulle gå förlorade". En mycket kritisk länsantikvarie Joakim Hansson menade att församlingarna slarvade med underhållet.
Östergarns församling agerade dock snabbt. Redan i november var bristerna åtgärdade­plus två kyrkor till!

Gotland2004-01-30 04:00
De brister Ingvar Rohr pekade på efter sin inspektion hösten 2003 gällde främst gjutjärnskläppen i Anga. Dess upphängning var bristfällig och för lång, vilket dels kunde skada klockan, dels få den tung kläppen att lossna och ramla ner.
Dessutom visade det sig att upphängningsanordningen till kyrkklockan i Östergarn behövde åtgärdas snarast.
Beslagen måste riktas, förstärkas och rostskyddas, innan klockan ramlade ner.
Sune Österdahl, kyrkoherde i Östergarns pastorat blev förvånad och bekymrad över Rohrs rapport. Man kände till att där fanns brister, men inte att de var så stora eller akuta. Inledningsvis verkade det som om man skulle bli tvungen att låta ett fastlandsföretag gjuta en ny kläpp, till kostnader församlingen skulle få svårt att frambringa.
<span class=MR>Behövde ingen ny kläpp</span>
Kontakt togs snabbt med Rohr, som i sin tur kontrollerade i detalj vad som behövde göras och sedan förmedlade kontakt till ett klockgjuteri i Stockholm. Det visade sig, till församlingens stora lättnad, att man inte behövde en ny kläpp. Det räckte med att åtgärda upphängningen av densamma.
I början av november reste hantverkare till Östergarns pastorat. På ett par dagar åtgärdades de påtalade bristerna i kyrkorna i Östergarn och Anga, där en ny kläpprem tillverkades. I det beställda jobbet låg även översyn och komplettering av klock- och kläppupphängningarna i Ala och Kräklingbo!
Den slutliga kostnaden blev 15553 kronor.
­Det var alltså inte alls så farligt som det först lät, vilket gjorde mig både förvånad och glad, säger en lättad Sune Österdahl.
Församlingen tänker nu se till att ligga steget före vad gäller inspektioner och åtgärder i kyrkorna.
Det gläder länsstyrelsens byggnadsantikvarie Joakim Hansson, som tidigare riktat skarp kritik mot församlingarna, som äger kyrkorna.
Han menar att de rent generellt slarvar med den kontroll och det underhåll Kulturminneslagen kräver. Församlingarna har ekonomiskt ansvar för lösa inventarier, medan församlingarnas Samfällighet Gotlands kyrkor ansvarar för byggnader och fasta inventarier.
Han säger att han hoppas att händelsen fått medvetenheten att öka bland öns församlingar­både för de antikvariska värdenas och säkerhetens skull.
­Det viktiga är församlingens egna initiativ att se om sitt eget. Det handlar inte bara om antikvariska värden; det har faktiskt hänt dödsolyckor på Gotland även om det var länge sedan. Även då handlade det om bristande underhåll.
Historien berättar nämligen om kyrkoherden i Rone, Petrus Barkvardi, som år 1381 fick en fallande klockkläpp i huvudet och dog direkt. Kläppar har lossnat även sedan dess, men då utan att någon skadats. Enligt Hansson finns flera kyrkinventarier som riskerar att bli livsfarliga om de inte underhålls regelbundet.
Lagad. Den bristfälliga upphängningsanordningen till kyrkkläppen i Anga är åtgärdad. Foto: Åsa Wallin
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!