Klart för 140 lägenheter på Galgberget

Byggnadsnämnden antog i går detaljplanen för Norderbacka i nordvästra Visby. -  Det är glädjande att bygget närmar sig i det här attraktiva området, säger byggnadsnämndens ordförande Lars Thomsson.

Nöjd. Lars Thomsson (c), här med Eva Nypelius (c), är nöjd med att det snart är byggdags på Norderbacka.ARKIVFOTO: henrik radhe

Nöjd. Lars Thomsson (c), här med Eva Nypelius (c), är nöjd med att det snart är byggdags på Norderbacka.ARKIVFOTO: henrik radhe

Foto: Henrik Radhe

Gotland2008-05-16 04:00
Norderbacka, väster om Lummelundsväg och söder om Galgarna, är tänkt att hålla en stadsmässig utformning och bli en entré till Visby norr i från. Galgberget 1:4 är ett av områdena som ingår i planen som öppnar för bostadsbebyggelse med sammanlagt cirka 140 nya lägenheter. Husen ska svara mot befintlig bebyggelse på motsatt sida om Lummelundsväg. Det är Riksbyggen och Gotlandshem som kommer att stå för bostadsbebyggelsen och planerad byggstart är under hösten 2008. Planen ger Riksbyggen rätt att bygga 3-4 våningar höga hus och Gotlandshem tre hus på 4-5 våningar.
Liksom inför bygget av bostadsområdet Fiskmåsen har övervägningar först gjorts om hur de höga husen påverkar intrycket av stadsbilden, sett i från havet.
Där har bedömningen gjorts att husen kommer att synas något, men inte störa intrycket av världsarvsstaden.
Tidigare blev det bakläxa på den plan, som först arbetades fram för området. Den nya planen ställdes ut i början av året och synpunkterna som kom in efter samrådet har varit få.
-  Det har gått snabbare än vad jag hoppats, säger Lars Thomsson.
Men fortfarande kan överklagan ske innan detaljplanen vinner laga kraft.

Kneippbyn
Kneippbyn AB har sökt om att området Västerhejde Vibble 1:2 Kneippbyn ska detaljplaneläggas och nu går den ut på samråd. Om planen går igenom öppnar den, efter bygglovsansökan, för strandnära småstugor modell Björkhaga. Dels nio på Klinten, där villahusvagnar står i dag, och ytterligare 29 småstugor längre upp på land där det i dag är obebyggt.
I dag finns två kustnära fiskebodar i Kneippbyns södra område och om planen går i genom blir det möjligt att uppföra ytterligare åtta fiskebodar i området. I södra området längs vägen finns möjlighet att bygga sammanlagt sex trevåningshus.
En detaljplan går även ut för området Västergarn Kronholmen 1:3 mfl, norr om Västergarn, där ytterligare cirka 25 tomter planeras nära kusten. Delvis planeras bebyggelsen på åkermark.
Tofta Krokstäde 1.52, 1:56 har lämnat förfrågan om att upprätta en detaljplan. Byggnadsnämnden ställde sig positiv under förutsättning att samordning sker mellan de två privata aktörer, som tillsammans planerar för bygge på cirka 35 tomter.
Däremot har byggnadsnämnden sagt nej till att ändra den gällande detaljplanen för Västerhejde S:81. Det med anledning av att det är ett av få grönområden i Vibble.
Det är föreningen Muntes samfällighet, som ansökt om ändringen vilken skulle öppna för två fastigheter och en ny vägsträckning mellan Lars Munthes väg och Anders Wedins väg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om