Klart för museal salut i Tingstäde

På lördag kommer det att skjutas salut i Tingstäde. Då invigs Gotlands försvarsmuseum i ett ombyggt sädesmagasin på området kring Tingstäde fästning. I det nya museet skildras Gotlands försvar från fornborgarnas tid till nutid.

eldsjäl. Rolf Larsson är den verklige eldsjälen bakom Försvarsmuseet i Tingstäde som invigs på lördag.

eldsjäl. Rolf Larsson är den verklige eldsjälen bakom Försvarsmuseet i Tingstäde som invigs på lördag.

Foto: Bengan Zettergren

Gotland2009-07-07 04:00
Efter cirka tre års arbete börjar projektet kring försvarsmuseet i Tingstäde att närma sig sitt slut. Nu är det bara dagar kvar tills portarna slås upp och allmänheten hälsas välkommen in att bese museets alla samlingar.
Bakom projektet står den ideella organisationen Gotlands Försvarsmuseum, som i sin tur består av medlemmar ur kamratföreningarna vid före detta P18, A7 och Lv2. Och det är dessa ideella krafter som gjort merparten av arbetet med att färdigställa museet.
- Just nu känner vi oss nog ungefär som en maratonlöpare inför de sista fem kilometrarna av ett lopp, säger museiföreningens ordförande, Rolf Larsson.

Stolthet och entusiasm
Men tröttheten märktes dock inte utåt, Rolf Larsson och hans kamrater utstrålade enbart stolthet och en väldig massa entusiasm och engagemang.
- Vår förhoppning är att museet också ska ge en injektion åt bygden.
I bottenvåningen finns en restaurangdel med serveringskök.
Det gamla sädesmagasinet, som har totalrenoverats av museiföreningen, är tre våningar högt och har en yta på nära 1 000 kvadratmeter.
Museet ger en historisk vandring i gotländskt försvar. Man börjar på 300-talet i de gotländska fornborgarna, går vidare till medeltiden, möter Valdemar Atterdag och dansktiden, sen tar Sverige över, vi kan läsa om befästningar och båtsmän och så småningom den ryska invasionen 1808.
Som besökare lotsas man vidare mellan montrar och uppbyggda miljöer. Första världskriget, andra världskriget och även kalla kriget beskrivs. Allt utifrån gotländsk synvinkel.

Recept på ärtsoppa
En förläggningsplats från tiden för andra världskriget har byggts upp, man kan även se hur ett logement av modell äldre såg ut med smala järnsängar i två våningar och madrasser av halm. Och i montern för trossen kan man inte bara beskåda spisar och kokkärl utan där finns också recept på både bruna bönor och ärtsoppa.
Drygt sex miljoner kronor har till dags dato investerats i projektet. Pengarna kommer huvudsaklingen från Försvarsmakten och från Statens försvarshistoriska museer, men även från sponsorer.
Efter en utredning om hur det försvarshistoriska arvet skulle kunna bevaras beslutades att endast 23 skulle behållas. Och ett av de 23 var museet på Wisborgs slätt - men man ville från statligt håll att det skulle flyttas till Tingstäde.
Det var där nånstans den ideella föreningen på Gotland tog över. Och nu är man framme vid mål.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om