Agnes Lundgren vald till partiledare för Fi

Från en plats i Europaparlamentet till ett parti på marginalerna. Den utvecklingen ska en gotlänning nu försöka bryta, som ny partiledare för Feministiskt initiativ.

Agnes Lundgren tillsammans med den avgående partiledaren Teysir Subhi.

Agnes Lundgren tillsammans med den avgående partiledaren Teysir Subhi.

Foto: Clara Wasell

Gotland2023-04-03 12:43

Det är knappast de rosa vindarna som blåser starkast just nu, varken lokalt, nationellt eller ute i världen.

Feministiskt initiativ (Fi) ser ut att ha nått sin kulmen någon gång omkring 2015, när Soraya Post hade tagit plats i Europaparlamentet, samtidigt som Elin Bååth gjorde rejält väsen av sig i regionfullmäktige på Gotland.

Sedan dess har det gått utför.

I fjolårets riksdagsval fick man bara en halv procent av rösterna, partiet ramlade ur fullmäktige på flera håll – och här på ön valde man att inte ens ställa upp.

Grundaren Gudrun Schyman har lämnat och startat ett nytt parti.

Så det är i motvind hon tar över, Agnes Lundgren. 36-åringen från Visby har varit engagerad i Fi Gotland sedan 2014, hon har varit ersättare i regionstyrelsen och också varit lokalt anställd av partiet, som politisk sekreterare.

Tidigare i år nominerades hon till en av två poster som partiledare – och den gångna helgen blev hon också vald, tillsammans med stockholmaren Luis Lineo, vid Feministiskt initiativs digitala partikongress.

– Jag var väl ganska förberedd, eftersom vi var valberedningens förslag och det fanns inga andra kandidater den här gången. Men ändå vet jag inte om det landat riktigt än, kommenterar Agnes Lundgren.

Hon håller inte med om bilden av ett parti "i motvind", de senaste valresultaten till trots.

– Nej, vi upplever det inte så. Vi är snarare tillbaka i den situation vi var omkring 2013 – och vi hade väntat oss lite av en nedgång igen. Men vi är stabila i våra värderingar och jobbar på, helt enkelt. Sedan är det ju så att det blir svårare att synas när man redan är liten.

Gotlänningen nämner de omtalade "sociala medier-algoritmerna", det vill säga den kod som styr vad som faktiskt visas – och hur ofta – hos användarna.

Medan andra partier febrilt kämpar om att "vinna" i sociala medier, verkar Fi nu vara på väg bort från dessa.

– Vi tittar mer på sådant som att hålla möten.

Hur kännbart är det att inte längre få partistöd?

– Det påverkar verksamheten såklart. Samtidigt är vi ganska vana vid att jobba med ingenting.

Någon flytt till något flådigt partihögkvarter i huvudstaden är inte aktuellt, om någon trodde det. Inom Fi är gräsrötterna allt som finns och möten hålls digitalt.

Partiledarna är inte ens avlönade.

– Våra förra partiledare anställdes ett litet tag under valrörelsen, annars är det helt ideellt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!