Klart: Här är årets tema för Medeltidsveckan

Hästen står i fokus när förberedelserna för Medeltidsveckan drar igång. Med årets tema hoppas man locka en ny publik av både historieintresserade och hästentusiaster.

Riddare till häst är ett stående inslag under Medeltidsveckan.

Riddare till häst är ett stående inslag under Medeltidsveckan.

Foto: Therese Hübner

Gotland2024-02-05 17:45

Förberedelserna inför sommarens Medeltidsvecka är redan i gång. Nu står det klart att hästarna, som länge stått i centrum under de populära Tornerspelen, får en ännu mer framträdande roll på festivalen. Temat för 2024 års upplaga av Medeltidsveckan blir nämligen just häst.

– Hästen har en viktig plats i gotländskt kulturarv och historia, säger Simone Duvander, som jobbar med att arrangera Medeltidsveckan.

På onsdag öppnar ansökan för den som vill vara delaktig under årets Medeltidsvecka. Förhoppningen är att årets festivalbesökare ska kunna strosa mellan programpunkter som hästparader, häst- och vagnturer och föreläsningar om hästens roll under medeltiden. Och även om riddare till häst länge varit ett återkommande inslag under Medeltidsveckan berättar Simone Duvander att man hoppas på att hästtemat ska locka en ny typ av publik till festivalen.

– Det är roligt om fler hästintresserade får upp ögonen för Medeltidsveckan, säger hon.

undefined
Medeltidsveckan är alltid vecka 32.

Och hästentusiaster finns det gott om på Gotland, påpekar Simone. Hon hänvisar till statistik från SCB där det står tydligt att Gotland ligger högt upp på listan över länen med flest hästar per invånare.

Förutom att söka polistillstånd, uppdatera ansökningsportalen och hitta hundratals volontärer så har arrangörerna nu fullt upp med att leta extra stallplatser och hagar för att rumstera alla de hästar man hoppas ska komma till Visby under veckan.

Simone Duvander beskriver Medeltidsveckans teman som ett sätt att förnya festivalen år för år. Om något koncept blir särskilt lyckat är det möjligt att det dyker upp igen året därpå. Ett exempel som Simone tar upp är förra årets fokus på mat och dryck, som man hoppas ska återkomma i år.

Under de senaste åren har diskussioner kring ekonomi förekommit i samband med veckan. Bland annat då besökare numera måste betala för att komma in och handla på medeltidsmarknaden, som tidigare haft fri entré. Så blir det även i år, men till skillnad från många andra verksamheter och evenemang så har man valt att inte höja priset.

– Vi har varken sänkt eller höjt priset i år, trots inflationen. Vi behöver markhyra, ruinhyra, toaletter, infrastruktur och säkerhet, då behövs det intäkter. Det är schysstare att sprida ut den på besökarna än att gotlänningarna ska betala. 

I år arrangeras Medeltidsveckan mellan den 4 och 11 augusti.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!