KLART: Hotade skolor blir kvar – beslut får frän kritik

På tisdagen fattade barn- och utbildningsnämnden beslut om att inte anta skolutredningens förslag. De åtta landsbygdsskolorna blir därmed kvar.

Torsten Flemming, utbildningsdirektör och Stefan Nypelius (C), barn- och utbildningsnämndens ordförande.

Torsten Flemming, utbildningsdirektör och Stefan Nypelius (C), barn- och utbildningsnämndens ordförande.

Foto: Montage

Gotland2020-12-15 13:28

Våren 2019 gav regionfullmäktige förvaltningen i uppdrag att utreda en framtida skolorganisation på Gotland. Drygt 1,5 år senare, i september i år, presenterades tjänstemännens förslag. Det innebär bland annat nedläggning av åtta skolor, två förskolor samt högstadiet i Fårösund.

Sedan dess har beslut i frågan skjutits fram flera gånger, och dialogmöten har hållits i de berörda socknarna. I förra veckan stod det klart att C, S, MP, V, KD och FI enats om ett eget förslag.

Enligt detta ska samtliga skolor bli kvar, bortsett från förskolorna Linden och Bryggaren i Visby. Mellanstadierna på Sanda och Endre ska också läggas ned.

I skolutredningen framhölls tre stora problem med dagens skolorganisation: undermåliga lokaler, svårigheter med att rekrytera lärare samt alltför små skolenheter.

I den nya överenskommelsen ämnar politikerna lösa lokalfrågan med en tioårig investeringsplan för var och en av skolorna, samt fortsatt bussande för eleverna på vissa skolor. Man vill också ha större rektorsområden och göra det mer attraktivt att jobba på små skolenheter.

På en pressträff på torsdagen meddelades nämndens beslut i frågan. Förvaltningen fick i samband med detta också i uppdrag att utreda den nya överenskommelsen vidare, bland annat hur investeringsplanerna för lokalerna skulle kunna utformas.

– Det är viktigt att den tar fart och att vi får en klarhet i hur det ser ut på lokalsidan och i vilken ordning vi kan göra satsningarna framåt, sa Stefan Nypelius (C), ordförande i BUN, vid pressträffen.

Han konstaterade att nämnden inte varit enig. Sedan tidigare har L och M stark opponerat sig mot den nya överenskommelsen. Övriga partier, inklusive SD, röstade för förslaget.

– Det borgar väl för att vi har en politisk majoritet för att jobba framåt med hur skolorganisationen framåt ska se ut, och ge arbetsro för förvaltningen att jobba framåt med de utmaningar vi har kvar.

M och L var föga oväntat kritiska till beslutet. Nämndledamoten Håkan Onsjö (M) kallade överenskommelsen för en "servettskiss". Dessutom ifrågasatte han hur detta ska hanteras i Alliansen budgetsamarbete. 

– Budgetmedel saknas. Vi fastställde nyss en budget där det här inte finns med, vi pratar om 15-20 miljoner per år.

Utbildningsdirektör Torsten Flemming uttryckte besvikelse.

– Tyvärr tror jag att det här beslutet kommer att skjuta flera utmaningar framåt, sa han.

Ett slutgiltigt beslut om skolorganisationen fattas av regionfullmäktige den 22 februari.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!