Buss i Väst AB. Så heter det bolag som från och med den 18 juni 2023 tar över ansvaret för kollektivtrafik och skolskjutsar på Gotland. Avtalet sträcker sig fram till juni 2033.
– Vi fick in fem olika anbud, och förutom att Buss i Väst klarat alla krav vi ställt i upphandlingen så är det också de som har lägst pris. Anbudssumman på det här avtalet ligger på cirka 975 miljoner kronor, vilket är ganska stor skillnad mot vad vi hade beräknat, säger regionstyrelsens ordförande Eva Nypelius (C).
Region Gotland hade på förhand uppskattat att priset för det nya avtalet skulle hamna på 1,7 miljarder, men Buss i Väst, Bivab, kunde alltså erbjuda ett betydligt billigare avtal än så.
– Ett lägre pris än beräknat är förstås bra och dessutom handlar det om 100 procent nya bussar av välrenommerade märken. Trafiken kommer att vara helt fossilfri, varav 70 procent är biogas. Vi får flexibilitet i trafiken och ett sammanhållet avtal gällande linje- och skolskjutstrafik, säger Rolf Andersson, projektledare för upphandlingen tillika försörjningschef på utbildnings- och arbetslivsförvaltningen.
Mellan det dyraste och billigaste anbudet skiljde ungefär 147 miljoner kronor, och mellan det billigaste och näst billigaste skiljde cirka 37 miljoner kronor.
Buss i Väst arbetar med lokala underleverantörer, och på Gotland är det Gotlandsbuss AB som kommer att bemanna och köra bussarna enligt den nya avtalet. Bivab planerar att ha en huvuddepå i Visby, samt depåer i Hemse, Katthammarsvik och Fårösund.
I dagsläget är det Bergkvarabuss som bedriver den berörda trafiken, och alla de cirka 100 förarna som arbetar hos dem i dagsläget kommer att erbjudas fortsatt arbete hos den nya operatören. I avtalet ingår även att den nya operatören ska etablera en kundtjänst som blir tillgänglig under hela trafikdygnet.