Inledningsvis ska processen testas för 500-800 av öns hushåll. För de som bor i pilotområdet innebär det att man överger de gröna plastpåsarna som används i dag, och övergår helt till slänga sitt matavfall i papperspåsar.
– Planen är att starta testet i början av januari, och pågår i cirka en månad innan vi kan påbörja hela övergången, säger Ingalill Gerber Lindström som är avfallsutvecklare på Region Gotland.
Hon vill inte säga exakt var testningen ska ske, det vill säga vilka hushåll som ingår i piloten.
– Vi startar i Visby, men det är inte hundra procent bestämt var i Visby. Men det handlar om max två upphämtningsställen totalt, för samtliga hushåll, för att underlätta för vår hämtning.
Så det handlar om något av Visbys större hyreshusområden?
– Ja, det stämmer. De boende vet inget än men information kommer att gå ut till alla i god tid.
Testpiloten behövs för att se om regionen behöver göra några ändringar i sin sophanteringsprocess. Men det kommer att ta en tid för gotlänningarna att vänja sig vid de nya påsarna, säger Ingalill Gerber Lindgren.
– De rymmer inte samma mängd avfall som de gröna plastpåsarna. Det är därför de går sönder lättare, men egentligen har papperspåsarna ungefär samma hållfasthet. De är gjorda för att kunna ta väta. Men en förutsättning är att man följer anvisningarna.
Diskussionen om att införa papperspåsar för matavfallet på Gotland har funnits ett par år. Men det var först nyligen som beslutet fattades, i tekniska nämndens arbetsutskott.
– Politikerna har sagt att vi får börja, och vi har en färdig upphandling. Så nu blir det verklighet, säger Ingalill Gerber Lindgren.
Hon säger att merparten av landets kommuner och regioner har infört, eller kommer att införa, papperkompostpåsar.
Vet ni hur det fallit ut – vad folk tycker?
– Min uppfattning är att kundnöjdheten varierar, det är delat ute i landet. Men vi tror att det här är vad de flesta gotlänningar vill.
Den teorin baseras på ett "stort antal förfrågningar" om att byta ut bioplasten mot papper, enligt Ingalill Gerber Lindgren.
– Det finns ingen undersökning, men många hör av sig – och det är många som också börjat med papperspåsar på eget bevåg, säger hon och fortsätter:
– Huvudanledningen till att Region Gotland gör det här är för produktionen av biogas som vi har på Gotland. I dag sorterar man ut plastpåsarna som inte kan omvandlas till biogas.