Klart vilka apotek på ön som säljs

Fem av sju gotländska apotek blir privata i höst.Tre kommer att säljas till en större kedja tillsammans med 167 andra apotek i landet.Två ska säljas till småföretagare.

Törden i Klintehamn är ett av de fem gotländska apotek som ska få privata ägare senare i år.

Törden i Klintehamn är ett av de fem gotländska apotek som ska få privata ägare senare i år.

Foto: Bengan Zettergren

Gotland2009-05-06 04:00
- Det är spännande, säger Inga Tingström, apotekschef i Hemse som var med redan före 1971, när apoteken var privata förra gången.
I förrgår fick personalen besked, och i går blev det offentligt: apoteken i Hemse, Klintehamn, Roma, Slite och på Skarphäll i Visby ska säljas.

Delade meningar
Kvar i statlig ägo blir bara apoteken på öster och på lasarettet i Visby.
Personalen på både de apotek som ska säljas och de som inte ska det är nöjda.
- Det ska bli spännande, intressant. Det var med skräckblandad förtjusning som vi tog emot beskedet, säger Eva Bendelin Cedergren, chef på apoteket Törden i Klintehamn, som tillsammans med Rindi i Slite och Rosen på Skarphäll i Visby ska sälja i en klump tillsammans med 167 andra apotek utspridda över landet.
Det innebär att bara en stor aktör kan bli aktuell som köpare.
- Jag hoppas att det blir någon som är jätteintresserad av att driva apotek. Med en mindre ägare kan man visserligen få större delaktighet och kanske påverka mer, men med en stor kedja i ryggen kan man få större backup, säger Eva Bendelin Cedergren.
Inga Tingström, chef på Kronan i Hemse, började på apoteket där redan 1964 och var med 1971, när apoteksbranschen stuvades om förra gången. Den gången blev de privata apoteken statliga.

Ökad valfrihet
- Det var ingen större uppståndelse då, och jag tror inte att det blir någon större skillnad den här gången heller, säger Inga Tingström.
- Men det är spännande, och hittills ser alla här positivt på det. För allmänheten innebär det ökad valfrihet, och för oss som jobbar här kan det bli ett annat inflytande.
Precis som vid de andra apoteken har personalen i Hemse fått anmäla intresse för att köpa själva, men har inte gjort det.
- Vi har inga sådana planer. Men det kan inte uteslutas, säger Inga Tingström.
På Rosen i Visby jobbar Gisela Kjellberg. Hon har varit på Apoteket sedan 1984.
- Vi har ingen aning om vem vi blir sålda till. Det ska bli spännande att se vem det blir. Och vi kommer nog att ha en del andra märken i sortimentet, det kan man se på de stora kedjornas hemsidor, säger hon.

Tryggt besked
Men även på de apotek som inte säljs är man lättad över att äntligen få besked.
- De flesta är ändå glada. Det var ett tryggt besked. Och det kommer att bli ett nytt Apoteket AB, med förändringar där också, säger Helena Jönsson, chef på Gotlands största apotek, Liljan på Öster i Visby, med närmare tjugo anställda.
Så tycker kunderna
Sidan 4
Ungefär två tredjedelar av Apoteket ska säljas ut senare i år.
Stora och medelstora köpare ska få köpa 466 apotek i nio "kluster", där de största är på 200 respektive 170 apotek.
Samtidigt ska 150 apotek föras över till ett statligt ägt småföretagsbolag och majoritetsägande erbjuds till småföretagare.
330 apotek ska bli kvar i statligt ägande i Apoteket AB.
Av de gotländska apoteken ska Rindi i Slite (med 3 anställda), Rosen på Skarphäll i Visby (10-12) och Törden i Klintehamn (3) ingå i ett kluster med 170 apotek.
Kronan i Hemse (5) och Cikorian i Roma (3) ska ingå i småföretagsbolaget.
Liljan på Öster i Visby (18-19) och Strandskatan på lasarettet (8 anställda) blir kvar i Apoteket.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om