Klartecken för barnahus på ön
I början av nästa år ska ett barnahus på Gotland vara en verklighet.Det ska innebära snabbare och smidigare utredningar av fall med barn som utsatts för övergrepp.Och vara tryggare för barnen.
Sjukvårdsdirektören Ann-Christin Kullberg blir inte förvånad över fler opinionsyttringar när det handlar om att skära ned vårdplatser och personal.
Foto: Bengan Zettergren
Utredningarna berör många myndigheter, vilket bland annat skapar otrygghet för barnen som måste träffa ett flertal personer och upprepa sin historia många gånger.
En gång, ett ställe
För att råda bot på det här startades tidigare i år ett samarbetsprojekt mellan socialtjänsten, hälso- och sjukvården, polisen och åklagarväsendet, som nu har mynnat ut i beslutet om ett så kallat barnahus.
Det innebär att de drabbade barnen i bästa fall bara ska behöva träffa en person och berätta sin historia en gång, på ett ställe.
Samtalen mellan de fyra myndigheter om ett barnahus är nu inne på slutvarvet, och i går sa socialnämnden ja till ett avtal dem emellan.
- Det ska bli en trygg plats för barnen. Och jag hoppas att fler förövare blir fällda nu, säger socialnämndens ordförande Gustaf Hoffstedt (m) i en kommentar till beslutet.
Begreppet barnahus ska inte tolkas bokstavligt, även om en lokal har avsatts för ändamålet.
- Lokalen är den enkla delen. Den stora delen är samverkan mellan socialtjänsten, hälso- och sjukvården, polisen och åklagarväsendet, säger Gustaf Hoffstedt.
Förhörsrum
Barnahuset ska hålla till i barn- och ungdomspsykiatriska klinikens hus på norr i Visby. Där ska ett förhörsrum inredas med bland annat videoutrustning, som bekostas av polisen. Från ett rum intill ska fler personer kunna följa förhören med barnen och eventuella vuxna.
Lokalen kommer inte att vara bemannad hela tiden, det blir ingen "akutmottagning" för utsatta barn.
- Nej, anmälningarna kommer att ske som tidigare via polis, skolan eller de sociala myndigheterna, berättar socialdirektör Lena Lager.
- Socialförvaltningen får ansvaret för att kalla till ett möte en gång i veckan med den styrgrupp som kommer att bildas. Och det lär bli utredning och förhör i lokalerna lika ofta, eftersom vi har ungefär ett ärende i veckan, säger Lena Lager.
Sekretessen kvar
Hon betonar dock att sekretessen mellan myndigheterna kommer att finnas kvar.
Hälso- och sjukvårdsnämndens arbetsutskott har också sagt ja till avtalet och nämnden väntas fatta samma beslut den 22 december. Polisen och åklagarväsendet har gett grönt ljus, och verksamheten planeras starta i februari nästa år.
Den så kallade styrgruppen kommer till att börja med att bestå av de högsta tjänstemännen på respektive myndighet: socialdirektör Lena Lager, sjukvårdsdirektör Ann-Christin Kullberg, polismästare Johan Grenfors och chefen för åklagarmyndigheten på Gotland Susanne Wihlborg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!