Lagändringen som röstats fram i riksdagen betyder att polisen från och med 1 juli 2025 kan söka efter gärningspersoner i släktforskningsdatabaser, i de fall vissa kriterier är uppfyllda.
Det ska gälla mord eller grov våldtäkt, alla andra åtgärder ska vara uttömda och det ska dessutom finnas tillräckligt bra DNA-spår.
– I ett ärende som inte kommer vidare så är det ju en fantastisk möjlighet, säger Ricky Ansell, verksamhetsexpert vid NFC, till nyhetsbyrån TT.
Polisen centralt är övertygande om att det kommer att leda till fällande domar och att anhöriga som länge svävat i ovisshet slutligen ska kunna få ett svar.
Dubbelmordet i Linköping 2004, då en kvinna och en ung pojke mördades, klarades upp när släktforskaren Peter Sjölund 2020 som ett pilotprojekt fick möjlighet att använda dna-metoden.
Enligt Sjölund skulle många så kallade kalla fall kunna få sin lösning genom att använda dna-baserad släktforskning. Bland dem hotellmordet i Visby 1996.
Det olösta mordet på den då 46-åriga nattportieren Christina Olofson på Wisby hotell i december 1996 är sannolikt Gotlands mest uppmärksammade kriminalfall i modern tid.
Sedan mordet på lucianatten det året har det lagts tusentals timmar på polisutredningen. Någon mördare har dock ännu inte kunnat identifieras.
Peter Sjölund har i en tidigare intervju sagt att han tror att mordet i Visby skulle kunna lösas med dna och att han gärna vill försöka:
– Det behövs bara en tusendels bloddroppe för att få framtillräckligt med DNA för en släktforsknings-DNA-profil. Och det räcker sedan med att hitta några avlägsna släktingar.
Åklagare Susanne Wihlborg kunde, i samband med en intervju i januari, inte svara på om det finns tillräckligt med DNA från brottsplatsen för att lösa hotellmordet.
– Vi har delar av DNA. Vi har spår, ja men det är inte klockrent DNA som i Linköping, sade hon då.
Kortfattat går det till så att DNA matchas mot en databas som finns i USA. I databasen finns DNA från 50 miljoner personer som testat sig och gått med på att låta andra få tillgång till deras DNA.
– Det räcker med att man hittar några avlägsna släktingar, säger Peter Sjölund som i sin metod går tillbaka 200 år och matchar DNA med personens släktingar.
Metoden att hitta brottslingar med hjälp av släktforskning kommer från USA, och blev känd då den användes för att spåra upp den så kallade Golden state-mördaren Joseph James DeAngelo 2018. Metoden är inte gångbar endast på kalla fall utan kan användas även i samband med aktuella brott.