Klartecken för nya behandlingshem

Tre nya behandlingshem har fått klart från Inspektionen för vård och omsorg för att starta på ön.

Malin Plaenge ska förestå de nya behandlingshemmen.

Malin Plaenge ska förestå de nya behandlingshemmen.

Foto: Henrik Radhe/arkiv

Gotland2019-09-24 07:30

HVB Simul AB har fått tillstånd för tre nya behandlingshem för ungdomar med missbruksproblem. Två ska ligga i Klintehamn, ett i Vänge. Lokalerna har tidigare använts av behandlingsrörelsen Hassela. HVB-hemmet i Vänge är för pojkar i åldern 14-17 år, ett hem i Klintehamn för flickor i samma ålder. Det tredje riktar sig till HBTQ-ungdomar, 18-26 år. Ordinarie ledamot i styrelsen för bolaget är Daniel Hansson, också engagerad i behandlingsverksamhet i Lärbro. Malin Plaenge har angetts som föreståndare för HBTQ-hemmet.

– Ändringar ligger inne hos IVO om att jag också ska förestå de båda andra hemmen, säger Malin Plaenge.

Hon är bosatt på ön, men har tidigare inte drivit behandlingshem här, men har lång sådan erfarenhet från fastlandet. Hon driver företaget MP Utbildning som arbetar med kompetensutveckling inom socialt arbete, samt är kvalitetsutvecklare för flera HVB-hem.

– Vi hoppas komma i gång med alla de nya HVB-hemmen i år, med början i Vänge. Hemmen för pojkar och flickor får vardera åtta platser och bemannas med tre personal dygnet runt, samt platsansvarig och jag som föreståndare, fortsätter hon.

Hela verksamheten kommer att operera under namnet Gotländska HVB. HBTQ-hemmet, som är Malin Plaenges idé,  blir en särskild utmaning.

– Gruppen finns inte som en egen kategori inom socialtjänsten.

Det ställer särskilda krav på marknadsföringen. När det gäller pojkar och flickor kommer dagligen förfrågningar från kommunerna till företag som förmedlar kontakt med HVB-hemmen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!