Det har varit en lång process, men nu ser det ut som om pusselbitarna är på plats. Majstregården AB ägs av Göran Nyqvist och Gabriella Löf. Han har varit verksam i rörelsen sedan 70-talet, hon sedan 90-talet.
– I och med bygglovet blir det mycket enklare att driva igenom försäljningen som vi vill göra, säger Gabriella Löf.
Fastigheten med restaurang Majstregården, som firat 50-årsjubileum i år, annonserades ut i september för ett år sedan. Spekulanter har funnits.
– Och finns nu också. Sen får diskussionerna med dem avgöra i vilken form en affär kan genomföras, säger Gabriella Löf.
För snart två år sedan stod det klart att länsstyrelsen var beredd att bevilja dispens från strandskyddet. Då hade ägarna umgåtts med planer på uthyrningsrum i nästan två decennier. Det som öppnade möjligheten var att området i den fördjupade översiktsplanen pekats ut som ett så kallat LIS-område, uttytt landsbygdsutveckling i strandnära område.
I december beviljade Region Gotlands miljö-och byggnämnd bygglov för nybyggda konferens- och gästbostäder för korttidsuthyrning, för en ny servicebyggnad och anordnande av parkering. Byggarean anges till 399 kvadratmeter och de nya rummen ska ge plats för 32 gäster.
De nya byggnaderna får uppföras alldeles bakom den nuvarande restaurangen. Det handlar om enplanshus på en begränsad yta, hus med låg taknock och låg takvinkel och i sin utformning anpassade till den befintliga byggnaden. Som miljö-och byggnämnden anger i sitt beslut så rör det sig om ett område med höga natur-, kultur- och skönhetsvärden.
– Någon annan typ av byggnation, till exempel bostäder, vore inte möjlig. Det står helt klart. Antingen något som knyts till restaurangen eller också inte alls, säger Gabriella Löf om bygglovsbeslutet och de diskussioner som Majstregårdens företrädare fört med myndigheterna.
Det andra viktiga beskedet, som kom alldeles före jul, var att länsstyrelsen gjort bedömningen att den planerade tillkommande användningen av vatten "inte är av sådan art att tillstånd behöver sökas hos Mark- och miljödomstolen".
I området finns begränsad tillgång på vatten. Kommunalt vatten finns inte, så försörjningen måste baseras på vatten från en egen täkt.
– Vi har provpumpat dagligen under en treveckorsperiod. Återrinningen var god, uppger Gabriella Löf, något som också bekräftas i länsstyrelsens meddelande.