Klartecken - men bara för tio år till

Cementa får fortsätta bryta sten i sina två brott på norra Gotland.Men bara i tio år. Miljödomstolen begränsar tillståndet för grundvattnets skull.- Det finns en påtaglig risk att kommunens vattenförsörjning kan påverkas negativt, säger domstolen.

Foto: karl melander

Gotland2010-10-02 04:00
I går meddelade Miljödomstolen sitt domslut över Cementas ansökan om fortsatt täktverksamhet vid sina två brott vid Österby i Othem, det så kallade Västra brottet och Filehajdarbrottet.
Bolaget har brutit kalk- och märgelsten här sen 1960- respektive 1970-talet.

Vattnet ger företräde
Från 1 november nästa år behövs ett förnyat tillstånd och Cementa ansökte i första hand om rätt att bryta i 20 år till. I andra hand i tio.
Cementindustrin är av sådan art att det krävs stor långsiktighet i planeringen, förklarade man.
Det har Miljödomstolen förståelse för, men Gotlands behov av grundvatten väger tyngre.
"Grundvattenförsörjningens starka skyddsvärde ges företräde före den enskildas intresse", skriver Miljödomstolen i sin dom.
Domstolen går därmed på samma linje som både Gotlands kommun och länsstyrelsen på Gotland förespråkat i sina remissvar. Båda har ställt sig positiva till förlängt tillstånd men velat ha det begränsat till tio år. Just på grund av vattenfrågan.

Ser illa ut
Miljödomstolen skriver att utredningar visar att möjligheterna att ta ut dricksvatten i området kommer att minska vid fortsatt täktverksamhet i området.
Särskilt illa ser det ut för tiden efter 2021 och då kommer samtidigt kommunens behov av dricksvattenuttag att ha ökat med cirka 50 procent.
"Det finns en påtaglig risk för att kommunens vattenförsörjning kan komma att påverkas negativt, skriver domstolen.
På Cementa välkomnade man i går Miljödomstolens dom. Om än med viss återhållsamhet.
- Vi är glada över att ha fått tillståndet efter lång tids arbete, säger platschefen Per-Ole Morken.

Smolk i bägaren
Men han medgav att det fanns viss smolk i bägaren eftersom domstolen inte gått på företagets förstahandsalternativ.
- Ett tillstånd på 20 år hade givetvis varit bättre. Det har med långsiktigheten att göra; ägarna är inte lika villiga att investera i stora utvecklingsprojekt när långsiktigheten i våra tillstånd saknas, säger han.
Kan domen på något sätt äventyra verksamheten i Slite?
- Nej, inte alls. Men vi har en del fräscha tankar om utvecklingsprojekt som vi kanske inte kan sjösätta nu. Men fabriken rullar på som vanligt och vi får sikta in oss på att söka nytt tillstånd om tio år, säger han.

50-årsperspektiv
Hur långt sträcker sig långtidsplanen för verksamheten i Slite?
- Vi har ett minst 50-års perspektiv att vara här, svarar Per-Ole Morken.
När GT pratade med honom i går hade han ännu inte hunnit sätta sig in i detaljerna i Miljödomstolens dom. Han kunde därför inte svara på om bolaget kommer att överklaga eller ej.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!