Klassiska toner från kammaren
Gräddan av den svenska kammarmusikeliten tar ton för att blomma ut i S:t Nikolai ruin när den 24:e upplagan Gotland Chamber Music Festival sätter igång.
Sextett. Det blir inga gigantiska orkestrar under festivalen. Formatet är mindre.
Foto: Joel Nilsson
Begreppet kammarmusik har sitt ursprung i att kompositörer träffades i varandras hem för att spela tillsammans och umgås. Idag är premisserna desamma, med skillnaden att mötet sker i det offentliga rummet.
- Det är ett sätt för oss att komma samman. Att jamma helt enkelt. De möjligheterna finns inte under resten av året, då de flesta är ute på olika turnéer, säger Staffan Scheja.
Gotland först
När de första klassiska festivaltonerna spelas den 26 juli är det för den 24:e gången i ordningen. Då, som nu, var det Staffan Scheja som höll i trådarna.
- Festivalen kom ju till i mitten av 80-talet, på musikernas egna initiativ. Jag tror Gotland var en av de första festivalerna i det här slaget faktiskt.
Kammarmusikfestivalen har genom åren haft flertalet stora namn i sin reportrar, som sångerskan Ann-Sofie von Otter och Esbjörn Svensson Trio.
I år är det stora dragplåstret givetvis den svenska schlagervinnaren och mezzosopranen Malena Ernman. Andra namn att hålla ögonen på kan vara pianisten Roland Pöntinen och jazzsångerskan Sarah Riedel.
- Det ska bli en ära att vara på festivalen. Man får möjligheten att möta och samarbeta med duktiga musiker på ett sätt som är väldigt sällsynt. Det är en inspirerande miljö att vistas i som är fruktbar för musikaliska projekt och idéer. Miljön sjuder fullkomligt av kunskap och en kärleksfull, men oerhört seriös, inställning till musiken, säger Sarah Riedel.
Far och dotter
Sarah Riedel släppte 2008 det grammisnominerade albumet Hemligheter på vägen, tillsammans med en grupp andra musiker. På Gotland Chamber Music Festival kommer hon att synas med bland andra Emil Johansson (klarinett) och fadern Georg Riedel (kontrabas).
- Jag och pappa kommer från jazzen. De andra kanske är mer klassiskt skolade. Man kan väl säga att vi är vana vid att improvisera, de är skickliga på att läsa noter, berättar Sarah.
Årets festival går annars lite i barnens tecken.
- Ja, jag vänder mig lite till barnen i år. Både dansgrupper med barn och barnkören från lilla akademin kommer att uppträda, säger Staffan Scheja.
Festivalen är spridd över hela ön. Spelplatser blir Stenkyrka, Fårö kyrka, Frimurarhuset, S:t Maria Domkyrka och så klart huvudscenen i S:t Nicolai ruin.
- Vi behöver ju något slags skydd eftersom vi spelar akustiskt och Nicolai är en väldigt vacker och magisk plats. Det är fin akustik och jag tycker nog att det är norra Europas häftigaste spelplats.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!