Om den globala uppvärmningen fortsätter står Gotland inför flera utmaningar i framtiden. Somrarna kommer att bli betydligt varmare vilket leder till torka. Med det följer vattenbrist och en ökad risk för skogsbränder. Områdena närmast den gotländska kusten kommer att drabbas av andra problem.
– Havet stiger och på grund av det så eroderar kusten. Man kan också få in saltvatten i brunnar och eftersom dagvattnet leds till kusten finns risk för översvämningar, säger Elin Sander, samordnare för klimatanpassning på länsstyrelsen.
Det kommer också att bli vanligare med mer extremt väder, något som skyfallen i centrala Europa förra veckan är ett exempel på. Men häftiga regn får inte samma påverkan här på Gotland.
– Vi har inte de här nivåskillnaderna som ger risk för jordskred och inga stora floder eller älvar. Det kan bli materiella skador men inte som det vi ser i Europa, säger Elin Sander och fortsätter:
– Däremot så kan det bli översvämmat, som det blev hösten 2017 när det var så mycket vatten att det inte gick att komma ut på åkrarna.
SMHI har i en rapport beskrivit hur de tror att klimatet på Gotland kommer att bli i framtiden. Rapporten ligger till grund för länsstyrelsens regionala handlingsplan för klimatanpassning. Länsstyrelsen har ett samordnande ansvar för klimatanpassning på ön och jobbar för att medvetandegöra frågan tillsammans med många andra aktörer; regionen, Gotlandshem, Geab och Lrf är några av dem.
– Vi äger inte åtgärderna men vi försöker se till att klimatanpassning finns på agendan, säger Elin Sander.
Vad är det då som behöver göras? Jo, enligt Elin Sander gäller det att ha klimatförändringarna med som en förutsättning vid alla beslut som ska fattas. Det är särskilt viktigt när beslutet har långsiktig påverkan, till exempel vid investeringar i infrastruktur, bebyggelse eller tekniska system.
– Man ska alltid ha med klimatförändringar som en förutsättning och titta på sårbarhet – kan vi bli sårbara om vi får de här klimateffekterna och vad behöver vi göra nu. Det blir alltid billigare att göra anpassningar tidigt än att göra akuta åtgärder när något redan har hänt, säger Elin Sander.
Hon menar också att alla kan påverka framtidens klimat.
– Man kan fundera på hur man reser, vad man äter, var man bor och hur man konsumerar.