Klimatforskaren som tror på individers makt

Forskaren Kimberly Nicholas har ägnat sitt liv åt att forska om klimatförändringar. Nu gör hon ett besök på Körsbärsgården för att ge gotlänningar tips om hur man kan leva mer miljövänligt.

Kimberly Nicholas utbildade sig i USA innan hon flyttade till Sverige för en docenttjänst på Lunds Universitet.

Kimberly Nicholas utbildade sig i USA innan hon flyttade till Sverige för en docenttjänst på Lunds Universitet.

Foto: Dennis Pettersson

Gotland2022-08-04 12:05

I kväll är det dags för ännu ett Klimatseminarie på Körsbärsgården i Sundre. Nanna Nore som är pedagogisk verksamhetsledare på Körsbärsgården är initiativtagaren till evenemangen.

– Jag kände att verksamheten behövde en riktig klimatsommar som skulle handla om vad man rent konkret kan göra för att verka för klimatet. Vi på Gotland pratar mycket om att vi håller fanan högt, men allihopa måste jobba snabbare. Förhoppningsvis kan seminarierna ge energin till det, säger hon.

När Nanna Nore gick på en klimatutbildning mötte hon hållbarhetsforskaren Kimberly Nicholas.

– Kimberly är tydlig och har verkligen en djup kunskap om klimatförändringar då hon har ägnat sig åt det under hela sin karriär. Hon har också bra tankar om hur man ska orka att leva i en klimatkris, säger Nanna Nore.

undefined
Kimberly Nicholas utbildade sig i USA innan hon flyttade till Sverige för en docenttjänst på Lunds Universitet.

Kimberly Nicholas är utbildad vid högt rankade universitet i USA, och hennes forskning har publicerats i mängder av vetenskapliga tidskrifter. Dessutom syns hon regelbundet i internationella medier som The Guardian och BBC.

Hon växte upp i Kalifornien och menar att hennes forskarinriktning grundar sig i kärleken för naturen.

– Jag älskade att gå på hajk uppe i de kaliforniska bergen. När jag sedan utbildade mig som forskare älskade jag kreativiteten och problemlösandet som yrket för med sig.

Efter att ha forskat i åratal om miljöförändringar vill Kimberly Nicholas verka för en sak – att sprida kunskap och råd om hur man kan leva i en pågående klimatkris.

– Vi vet att det finns klimatförändringar och att de är dåligt, men vad vi faktiskt kan fixa glöms ofta bort. Många känner att det de gör inte spelar någon roll, vilket står i vägen för de enorma framsteg som faktiskt kan göras, säger Kimberly Nicholas.

Vad vill du säga till de som känner en stor ångest över klimatförändringarna?

– Klimatångest är en sund reaktion på att saker och ting inte fungerar, att vi inte tar hand om varken varandra eller jorden vi lever på. Dessutom är de jobbiga faserna viktiga att gå igenom för att kunna se ett syfte med ett mer hållbart liv. Det är dock viktigt att inte ignorera ångesten utan att ha psykologiska verktyg och en bra gemenskap för att kunna hantera det, säger Kimberly Nicholas och tipsar om boken "Generation Dread" av Britt Wray.

undefined
Kimberly Nicholas bok "Under the sky we make" riktar sig till alla som vill ha konkret kunskap om klimatförändringarna.

Till klimatförnekare vill hon tvärtom inte säga någonting.

– Majoriteten vill verka för en bättre värld och gör sitt bästa. Jag har inget att säga till de mindre än tio procenten som är klimatförnekare.

Med sin bok "Under the sky we make" vill hon föra vidare både sin vetenskapliga kunskap och egna berättelser. Bland annat om hur personer i hennes omgivning inspirerat henne till mer klimatsmarta val.

– Att vara en bra förebild är en av de viktigaste sakerna man kan göra för miljön. Tänk efter, ska du verkligen lägga upp att du var på en weekendresa till Mallorca? Vad sänder det för budskap till andra?

Politiken har en avgörande roll för klimatförändringarna enligt forskaren. För Kimberly som är född och uppvuxen i USA finns det en tydlig skillnad på hur klimatdebatten förs där, jämfört med i Sverige.

– I USA är klimatdebatten mer polariserad än någon annan fråga, vilket är tragiskt. Däremot finns det enorma möjligheter för medborgarna att bli mer engagerade på individnivå då de inte kan lita på att regeringen löser frågan åt dem, säger Kimberly Nicholas.

Kimberlys klimattips

Klimatforskaren delar upp sina miljötips i fem delar:

Konsumtion: Dra ner på flyg och bilåkande. Håll dig till en diet med så lite kött och mejeriprodukter som möjligt.

Investering: Ha koll på att dina pengar inte går till försörjning av fossila bränslen.

Medborgarrollen: Engagera dig politiskt och rösta på partier med bra klimatpolitik.

Förebild: Inspirera de omkring dig med miljövänliga exempel.

Företagande: Kolla hur företaget du jobbar på kan ställa om till en så fossilfri verksamhet som möjligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!