Klimathotet: "Vi har mycket att vinna på att ställa om"

Snarare än att nedslås av klimathotet hoppas experter att klimatångest ska vända till engagemang. "Vi borde jämföra energiförbrukning snarare än sportresultat".

Marie Barck på Studieförbundet Vuxenskolan berättar om deras projekt för att stärka gotlänningars kunskap om hållbart mode.

Marie Barck på Studieförbundet Vuxenskolan berättar om deras projekt för att stärka gotlänningars kunskap om hållbart mode.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2021-08-11 11:00

På måndagen släppte FN-organet IPCC en stor klimatrapport, som fått många att fundera lite extra på de utmaningar som världen står inför. En av dessa är gotlänningen Antonia Broén, vars klimatångest inte direkt lättade efter rapporteringen om klimatförändringarna.

– Klimatångesten är ständig, skulle jag säga. Rapporten fick mig att fundera på vad jag själv kan bidra med. Är det nu jag ska sluta köpa nya kläder och bli vegetarian? Jag försöker att inte konsumera så mycket, men så är man också egoist och lyckas aldrig riktigt, det är jag den första att erkänna, säger hon.

Energicentrum på Gotland, som från och med i år får permanent finansiering, ska hjälpa gotlänningarna med att påskynda omställningen till ett hållbart energisystem på Gotland.

– Vi ser det som hjälp till självhjälp, att ge kunskap, inspirera och att ge förutsättningar för att ställa om, säger Patrick Dahl, verksamhetsutvecklare på Energicentrum.

Verksamheten arbetar mot såväl individer som företag, och även om det kan bli egna projekt har Energicentrum störst fokus på att hjälpa andra med sina. Parallellt med att verksamheten bygger upp organisationen på Gotland är några initiativ redan igång.

– Det vi ser framför oss härnäst är en ö-omfattande kampanj, med möjlighet att få kunskap om hur man tar de egna lokala frågorna vidare, säger Patrick Dahl.

Många är branscherna som har målsättningen att ställa om. Nu senast har blickarna bland annat riktats mot modeindustrin, efter att klimataktivisten Greta Thunberg pryder omslaget av det första numret av tidningen ”Vogue Scandinavia”. I intervjun kritiserar hon modebranschen och uppmanar till minskad konsumtion.

Mode- och textilbranschen är något som även Studieförbundet Vuxenskolan på Gotland uppmärksammar, i form av både kurser och projekt.

– Varje år slänger vi i Sverige 80 000 ton kläder i soporna. Om vi använder kläder längre, tar hand om dem, byter med varandra eller handlar begagnat gör vi mycket för miljön, säger Marie Barck, verksamhetsutvecklare på Studieförbundet Vuxenskolan på Gotland.

Mellan september 2020 och maj i år drev de projektet "F/Act Movement" som handlade om hållbart mode och syftade till att främja en mer hållbar produktion och konsumtion. Nu söker förbundet pengar för att fortsätta satsningen, den här gången genom en utställning i vinter på temat "Hållbar garderob".

– Med utställningen vill vi inspirera andra till att lära sig mer, utan att använda pekpinnar, säger Marie Barck.

Det är lätt att nedslås av de mörka prognoserna för klimatet, men det är inte särskilt konstruktivt, menar Marie Barck. 

– Det är tufft, men det gäller att vända på det och tänka vad man själv kan bidra med, säger hon, och berättar att hon även privat gillar att syssla med återbruk av olika material och prylar.

Patrick Dahl tycker sig se en stark vilja på Gotland att hitta klimatsmarta lösningar och gå före i klimatomställningen. Förhoppningen är att viljan och vårt agerande skalas upp än mer.

– Arbetet måste syfta till att vi kollektivt på hela ön kommer igång. Att det blir huvudämnet vid middagar, att vi jämför energiförbrukning istället för sportresultat med varandra. 

– Jag har imponerats över den kraft som finns på Gotland och min förhoppning är att vi både kan se de individuella vinningarna med att ställa om, men också att vi som ö har väldigt mycket att vinna på det, säger han.

Klimatrapporten i korthet

Redan inom 20 år kommer den globala medeltemperaturen att nå eller ha passerat 1,5 graders uppvärmning.

Klimatförändringar intensifierar vattnets cykel från hav till regn. Detta leder till mer intensiva skyfall, flodströmmar och även till mer torka i många regioner.

De kommande decennierna kommer klimatförändringarna att öka i samtliga regioner. Vid 1,5 grader varmare uppstår ökade värmerekord, längre värmesäsonger och kortare köldsäsonger.

Källa: IPCC, TT

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!