Klimatnyttan med LNG ifrågasätts

Som ett led i klimatomställningen har Destination Gotland investerat i nya fartyg som drivs med naturgas, LNG. I en ny rapport ifrågasätts nu klimatnyttan med LNG.

En ny rapport ifrågasätter klimatnyttan med drivmedlet LNG som bland annat DG:s nya färjor drivs med.

En ny rapport ifrågasätter klimatnyttan med drivmedlet LNG som bland annat DG:s nya färjor drivs med.

Foto: Linus Ehn/arkiv

Gotland2020-02-06 06:02

Ett etappmål i klimatlagen är att utsläppen från inrikes transporter ska minska med 70 procent jämfört med 2010. För att uppnå målet har Destination Gotland, liksom många andra rederier, investerat miljarder i nya gasfärjor. Förra året sjösattes M/S Visborg och i december levererades systerfartyget M/S Thjelvar.

Drivmedlet som används är LNG, flytande naturgas. LNG uppges ha flera fördelar som kraftigt reducerade utsläpp av svavel- och kväveoxider och hälsovådliga småpartiklar. Enligt Destination Gotlands vd, Christer Bruzelius, innebär investeringen även att koldioxidutsläppen minskar med 20 procent.

Men enligt tidningen Ny Teknik ifrågasätts den verkliga klimatnyttan med LNG. Tidningen har tagit del av en ny rapport från miljöinstitutet Internationell Council on Clean Transportation, ICCT. I rapporten framkommer det att sjöfartens omställning till naturgas kan vara sämre för klimatet på grund av att vissa motorer läcker metan. LNG består nämligen primärt av metan som har en starkare påverkan på klimatet än koldioxid. I studien har olika typer av dual fuel-motorer studerats. Det är en motor som kan drivas med antingen LNG eller diesel och är vanlig inom kryssningsindustrin. Även Destination Gotlands nya fartyg är utrustade med denna typ av motorer.

– LNG är ju ett fossilt bränsle och det förs alltid en diskussion om det. Men vi ser LNG som ett stort steg mot en klimatneutral trafik. När LNG förbränns i våra fartyg minskar koldioxidutsläppen med 20 procent och vi får en kraftig minskning av partiklar, svavel- och kväveoxider. Sammantaget är LNG ett betydligt bättre bränsle än marindiesel och olja, säger Christer Bruzelius.

I rapporten påpekar man att läckaget av metan gör att klimatnyttan går om intet. 

– Vi går på motortillverkarens information – att koldioxidutsläppen och klimatbelastningen minskar kraftigt. De motorer vi använder medför också att man kan blanda in upp till 100 procent flytande biogas, LBG. Vi hoppas kunna börja blanda in biogas nu i vår.

I rapporten vill man se satsningar på andra drivmedel som till exempel batterier och bränsleceller. Hur lång bort ligger det?

– Alla de sakerna tror jag kommer att finnas med när man projekterar för nästa generations fartyg. Men i nuläget menar vi att vi får en stor positiv klimatpåverkan med LNG och möjligheten att blanda in LBG.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!