Klinte båtklubb besviken på de nya föreskrifterna för Lilla Karlsö

Klinte båtklubb, KBK, har lämnat in en skrivelse, angående tillgängligheten till Lilla Karlsö, till Länsstyrelsen. De menar att de nya föreskrifterna som var tänkta att förenkla och öka tillgängligheten till ön, inte har uppfyllt sitt mål, utan snarare tvärtom.

Gotland2002-12-04 04:00
I går eftermiddag höll delar av Klinte båtklubb, KBK, en presskonferens med anledning av den nya belysningen på Warfsholmsbron, ett fiskevårdsprojekt och den skrivelse man för drygt sex veckor sedan lämnat till Länsstyrelsen.
Båtklubben har under många år varit engagerade i frågor som rör möjligheterna att tillträda Lilla Karlsö. I skrivelsen menar de att de nya föreskrifterna, som från Länsstyrelsens sida var tänkta att förenkla för människor att besöka Lilla Karlsö, snarare har fått en motsatt effekt.
­ Relationerna till möjligheterna att besöka ön har varit kyliga länge, säger de.
<span class=MR>Vill öka tillgänglighet</span>
I skrivelsen står bland annat: ¿Vi arbetar för att individen ska ha ett gott och respektfullt förhållande till naturen och dess mångfald".
­ Det handlar om att vi inte har så stor skärgård, men att vi vill kunna utnyttja den lilla vi har. Vi vill kunna komma ut till våra öar. Den här sommaren så fick man åka ut, men det blev inte så känt för allmänheten, säger Göran Olsson och fortsätter.
­ För att förstå de verkliga naturvärdena, så måste man kunna få tillträde till dem. Vi vill öka tillgängligheten.
Båtklubben ställer sig också frågande till den serviceavgift, på etthundra kronor per person, som är införd. Avgiften gäller året runt och trots att ingen service erbjuds.
­ Jag var själv ute på Lilla Karlsö i höstas och man skulle lägga pengarna i en enkel postlåda, berättar Göran Olsson.
Vidare så ifrågasätter de gränsdragningen kring ön. 1 000 meter är gränsen för fiske med redskap och 500 meter gäller för vistelse.
­ Vi frågar oss om störningsfaktorn från en fiskeflagga på 800 meters avstånd och den från ett kryssningsfartyg som passerar 1 000 meter utanför ön. Jag upplever det som inkonsekvent, säger klubbens sekreterare, Håkan Jonsson.
Förra lördagen invigdes den nya belysningen på Warfsholmsbron som sedan länge har diskuterats i Klintehamn.
­ Vi i klubben har pratat mycket om belysning på bron, så vi satte oss ned och organiserade en insamling. Både bland företag och bland privatpersoner. Trots att bron är privat och tillhör Warfsholms pensionat, så har folk varit villiga att skänka pengar till belysningen, säger Sven Jakobsson.
Projektet med belysningen har kostat 60 000 kronor att genomföra.
­ Så förra lördagen, genom ideellt arbete, monterade vi den, avslutar han.
El-räkningen, på drygt 500 kronor per år, har kommunen lovat att betala.
<span class=MR>Fiskevård i åarna</span>
Det är närmare åtta år sedan havsöringen började att vandra upp längs de tre åarna i Klintehamn. Åarna är en reproduktionsplats för den lekande fisken. Men de har varit fyllda av skräp, något som efter trehundra timmars arbete nu är åtgärdat.
­ Det är unikt att en fisk leker i en å som rinner mitt genom ett samhälle, säger Peder Ahlström som har lett rensningen av åarna och även byggt anläggningar där fisken kan leka.
Ett problem är den häckande skarven. På Lilla karlsö beräknar de att det rör sig om närmare 5 000 skarvar.
­ Den måste man göra något åt. Varför har man skyddsjakt på skarv på andra håll i landet, frågar Peder Ahlström och Curt Cedergren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om