Det är inte första året som Tommy Kedja spenderar sin semester på Östergarnslandet. Det är heller inte första året han noterat att fossiler knackats bort från de urgamla stenformationerna längs kustområdet. Men att det gjorts i den här omfattningen har han inte sett förr.
– Det ser för jävligt ut, det finns inga fossiler kvar. Det är som att någon tagit fram en dammsugare och sugit bort alla fossiler, säger Tommy Kedja.
Det var i helgen som Tommy Kedja kunde notera att ett 15-20 meter långt område längs kalkstensklipporna bakom Herrviks hamn, vid Kuppen, helt länsats på fossiler. Även vid Sysne udd kunde de notera samma typ av åverkan på berget. Tommy Kedja är övertygad om att det gjorts nyligen.
– Det är färskt. Jag tror att det gjorts under det här, eller förra året. Man ser att det är “ny” kalksten som tittar fram. Den har inte utsatts för väder och vind under särskilt lång tid, det är tydligt, säger Tommy Kedja.
Han är också övertygad om att det hela är organiserat.
– Jag är gammal byggare. Det här har inte gjorts för hand, det är så mycket som är borta. Jag tror att man varit där med eldrivna maskiner för att få loss stenen.
Anna-Lena Fritz har arbetat som chef för länsstyrelsens naturvårdsenhet sedan 2012 och har under sina åtta år i tjänsten inte fått in några rapporter från allmänheten om att fossiler skulle ha knackats bort från kalkstensklippor på Gotland.
– Jag har inte hört att det skulle skett nyligen. Däremot känner jag till problemet sedan tidigare. Jag har själv sett ett busslast med tyskar som klivit av bussen vid Sysne udd med hackor i händerna. Det var nog 20 år sedan, säger Anna-Lena Fritz.
Anna-Lena Fritz berättar att det i vissa naturområden kan vara okej att ta med sig enstaka lösa fossiler som ett minne, men att det enligt lag är förbjudet att knacka bort fossil ur block eller berg.
– Det tillhör inte allemansrätten. Om det är så att det görs så tycker jag att det är väldigt illa. De fossilrika raukarna är ju en stor anledning för många att ens komma hit till Gotland. Fossilerna har funnits här i miljontals år och att folk har mage att börja hacka i dem, det har jag ingen förståelse för, säger Anna-Lena Fritz.
Anna-Lena Fritz menar att länsstyrelsen nu får överväga hur de bäst informerar om att man inte får knacka fossil ur berget.