Klottrarna skyr skolors kameror

Försöket med bevakningskameror på fyra Visbyskolor är en succé.- Skadegörelsen har minskat med runt två tredjedelar, säger Christer Stoltz på Gotlands kommuns säkerhetsteam.Nu är flera kommuner på fastlandet intresserade av den gotländska lösningen.

ögonkontakt. Bevakningskamerorna aktiveras kvällstid och startar automatiskt om någon rör sig intill skolans fasad.                    Foto: KRISTER NORDIN/ARKIV

ögonkontakt. Bevakningskamerorna aktiveras kvällstid och startar automatiskt om någon rör sig intill skolans fasad. Foto: KRISTER NORDIN/ARKIV

Foto: Krister Nordin

Gotland2008-07-23 04:00
I november i fjol inleddes en kamerabevakning av fyra skolor i Visby: Gråboskolan Solbergaskolan, Södervärnsskolan och skolorna på Säveområdet.
Avsikten var att komma till rätta med omfattande skadegörelse, främst klotter, som varje år kostar omkring en miljon kronor. Pengar som i slutänden skattebetalarna får stå för.

Stor framgång
Ännu har försöket inte utvärderats helt, det ska ske när kamerorna har varit igång i ett år.
Men en preliminär bedömning är att försöket är en stor framgång.
- Hittills har skadegörelsen minskat betydligt. Jag har inga exakta siffror, men mellan tummen och pekfingret uppskattar jag att det handlar om två tredjedelar, säger Christer Stoltz.
Han är en av initiativtagarna till försöket, som Gotlands kommun driver tillsammans med bland andra polisen och Länsförsäkringar Gotland.
Sammanlagt har 27 kameror satts upp på skolbyggnadernas fasader. Det aktiveras av rörelser, kommer någon för nära så slås kamerorna på och bilderna skickas till Securitas säkerhetscentral i Stockholm.

Lönsam investering
Projektet har kostat 1,4 miljoner kronor, en utgift som enligt de första prognoserna kommer att kunna räknas hem snabbt i och med den minskade skadegörelsen.
Några negativa reaktioner från till exempel elever, föräldrar eller lärare har inte märkts av.
- Inte än så länge. Men så är ju kamerorna inte heller igång under skoltid, säger skoldirektör Peter Molin.
Några beslut om nya kameror har ännu inte tagits.
- Nej, vi väntar på utvärderingen, säger Peter Molin.
Men från fastlandet märks ett stort intresse.
- Det är många kommuner som är på gång med den här tekniken och som har hört av sig till oss, berättar Christer Stoltz.
Har ni identifierat några skyldiga med hjälp av kamerorna?
- Det fungerar inte så. När personalen på larmcentralen ser någon på monitorerna så varnar de dem via högtalarna. När det inte hjälper har vakter skickats dit vid några tillfällen.

Varje år kostar klotter och annan skadegörelse på skolorna omkring en miljon kronor för kommunen.
Sammanlagt 27 kameror har monterats upp. De är avstängda under skoltid men aktiveras kvällar, nätter och helger. Om någon kommer för nära en bevakad fasad börjar kameran registrera vad som händer.
Bilderna går till Securitas säkerhetscentral i Stockholm, där personalen genom högtalare kan tala till personer som rör sig intill skolbyggnaderna på Gotland.
Projektet har kostat 1,4 miljoner kronor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!