"Knark bakom inbrottsvåg"

Hjälps vi inte åt att stävja stölder och inbrott på Gotland så måste vi stängsla in och bomma igen.
Det säger Pigge Werkelin efter att ha polisanmält den tredje stöldraiden på kort tid.

Gotland2007-03-08 06:00
Han anser att den största delen av inbrotten på ön styrs av tillgången på knark. Kriminalinspektör Fredrik Persson, chef för narkotikaenheten på polismyndigheten, ser ett klart samband mellan knarktillgång och brott.
Natten mot onsdagen krossades fönster i receptionen på Kneippbyn och någon gick in och tog bland annat datorer, mobiltelefon, kassaapparater med mera. En server stals också och där fanns företagets hela bokningssystem. Nu tar det en vecka innan man kan få tillbaka uppgifterna genom back up-systemet.
Pigge Werkelin berättar hur man för en tid sedan hade inbrott i villavagnar på Snäck. Där stals, som GT tidigare skrivit om, teveapparater, spisar, luftvärmepumpar, fläktar, dammsugare, front till diskmaskin med mera.

"Marknad för tjuvgods"
En kort tid senare stals en teveapparat i en uthyrningsstuga vid Björkhaga i Sanda och det förstördes en massa runt omkring.
- Efter diskussioner med polisen vet jag att största delen av inbrotten styrs av tillgången på knark, säger Pigge. När inbrotten ökar finns det mer knark i omlopp. Samtidigt finns det en marknad för tjuvgods bland vanliga gotlänningar. Tänk er för innan ni köper, då finaniserar ni och utvecklar knarkhandeln på ön.
Fredrik Persson säger också att när det finns mer knark så märks det också på att det blir fler inbrott och stölder för då behövs pengar att handla för.
- Det kommer i perioder, säger han. De senaste två-tre veckorna har det varit mera stölder än veckorna innan. Men jag har inte hunnit analysera ännu. Det är viktigt att folk håller utkik om de iakttar något som verkar märkligt.

20 000 kronor för tips
Pigge Werkelin tror sig veta att det finns gotlänningar som känner till inbrotten i hans företag och även vet vart stöldgodset går.
- Att vi haft inbrott är en liten del, säger han. Men vi måste hjälpas åt så det inte ökar ännu mer. Vi betalar hellre en belöning på 20 000 kronor till den som kan hjälpa oss att få fast förövarna än att lägga dessa pengar på att sätta upp lås och bommar.
Han hoppas att befolkningen kan hjälpas åt att försöka hålla ön öppen istället för att bygga två meter höga stängsel runt varje anläggning.
- Skall vi få bukt med knarket och kunna hålla Gotland öppet måste vi hjälpas åt med att få bort det från ön, säger Pigge. Jag vill också rikta uppmaningen till öns politiker att om de knarkhundar införskaffades, som vi ville ha på båtar och flyg, så skulle ön bli den region som har minst narkotika i Sverige. Det enda som krävs är modet att våga fatta beslut och att man vågar tänja på gränserna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om