Knepig kamp om kyrkoväljarna – "Kyrkan tas för givet"

Det brukar benämnas som det bortglömda valet. Mindre än var femte gör sin röst hörd när Svenska kyrkans medlemmar ska välja sina företrädare de närmaste fyra åren.

Linnea Tibell står som första namn på Kyrklig samverkan i Visby stifts lista i kyrkovalet. Hon ser det som en demokratisk självklarhet att Svenska kyrkans medlemmar ska gå och rösta. Ändå ligger valdeltagandet på mycket låga nivåer, jämfört med de allmänna valen i Sverige.

Linnea Tibell står som första namn på Kyrklig samverkan i Visby stifts lista i kyrkovalet. Hon ser det som en demokratisk självklarhet att Svenska kyrkans medlemmar ska gå och rösta. Ändå ligger valdeltagandet på mycket låga nivåer, jämfört med de allmänna valen i Sverige.

Foto: Jenny Nilsson

Gotland2021-09-10 17:10

Den 19 september har drygt 30 000 gotlänningar möjlighet att lägga sin röst i kyrkovalet. Men historiskt sett är det mindre än en femtedel av dem som gör just det.  

– Jag vet faktiskt inte varför man tycker att kyrkovalet inte är viktigt. Och jag vet inte riktigt vad man ska göra åt det, säger Carin Jakobsson, Bro, som kandiderar för Centerpartiets nomineringsgrupp på Gotland.

Vid senaste kyrkovalet 2017 röstade 18 procent av de röstberättigade medlemmarna, såväl på Gotland som i hela landet – det största valdeltagandet på över 50 år. 

I år finns det risk att den positiva trenden bryts, i och med att kandidaterna inte kunnat kampanja på samma sätt som tidigare. 

– Vanligtvis är vi med på de olika marknaderna eller står utanför butiker över hela ön och fixar kyrkkaffe på olika ställen. I år hade vi tänkt använda bodarna på Östercentrum i Visby men av det blev det inget. Vi skulle kunna göra det, men det kan bli folksamlingar och det vill vi inte ha. Då finns dessutom en risk för negativ publicitet, säger Carin Jakobsson.

I stället är det digitala plattformar och även annonsering i dagspressen som gäller för att nå ut till väljarna. 

Kyrklig samverkan i Visby stift, en annan av de gotländska nomineringsgrupperna, kommer däremot att stå på Östercentrum i år. Men den regelrätta kampanjen har uteblivit, säger Linnea Tibell, Visby, står som förstanamn på deras listor:

– Visst saknar man forumet där människor möts. Men man får hitta andra sociala plattformar, som via sociala medier, säger hon.

Linnea Tibell, till vardags kantor i Stenkumla församling, säger att det finns många idéer och tankar om hur det ska vara i kyrkan. 

– Då är det ett ypperligt tillfälle att få göra sin röst hörd genom att rösta i kyrkovalet. 

Ändå är det så pass få som gör det – varför?

– Jag tror att kyrkan är så självklar, att man tar den för givet. En väldigt stor del av Svenska kyrkans medlemmar är varken troende eller går regelbundet till kyrkan för gudstjänster. Så man kanske inte tycker att det känns viktigt. Men faktum är att i stort sett alla berörs av kyrkan, flera gånger under livet. 

– En annan viktig del är att bevara våra kyrkobyggnader på Gotland. Jag tror inte att det finns någon som inte vill det, oavsett om man är troende eller inte, fortsätter Linnea Tibell.

Även Carin Jakobsson, som bland annat är ordförande för Samfälligheten Gotlands kyrkor, håller kulturarvsfrågan varmt om hjärtat.

– Det är också ett argument för att man ska vara med i Svenska kyrkan, i alla fall om man bor på Gotland. Man är med och räddar en del av kulturarvet, säger Carin Jakobsson.

Även hon får frågan om varför man ska rösta i kyrkovalet.

– Först och främst för att Svenska kyrkan bedriver diakoni och finns där hjälpen behövs. Kyrkan ställer alltid upp vid större kriser och katastrofer, och är ofta först på plats. 

Kyrkans verksamhet med barn och ungdomar är ett annat arbete som inte kan tas för givet, menar Carin Jakobsson. 

Hon vill även nämna Svenska kyrkan i utlandet, som tillhör Visby stift, som arbetar med svenskar i utlandet som råkar illa ut och behöver hjälp och stöd.

– Jag tycker att man ska rösta på de som står upp för en öppen folkkyrka, vilket också är centerns paroll. Oavsett bakgrund ska man vara välkommen till kyrkan, fortsätter hon.

Kyrklig demokrati

Kyrkovalet är en möjlighet för Svenska kyrkans medlemmar att påverka hur församlingen ska fullgöra sin grundläggande uppgift och hur stiften och den nationella nivån ska främja den uppgiften. Det kan bland annat handla om hur gudstjänstlivet ska se ut, om barnverksamhet i församlingen och hur hög kyrkoavgiften ska vara.

I kyrkovalet kallas de grupper som ställer upp för nomineringsgrupper, men man röstar på den enskilda kandidaten. 

Samtliga kandidater finns på www.svenskakyrkan.se/kyrkoval

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!