Gängkriminaliteten i landet har rönt stor medial uppmärksamhet, och mot bakgrund av det vill flera riksdagspartier se skärpta straff för bland annat brott mot knivlagen. I dagsläget brukar påföljden bli böter.
Förra året upprättade polisen på Gotland 82 anmälningar om misstänkt brott mot denna lag. Motsvarande siffra 2019 var 50. En markant ökning alltså, men Joakim Lundin, gruppchef för Gotlandspolisens utredningssektion, är försiktig med att dra stora växlar på det.
– Det är inget som slagit mig, att denna typ av brottslighet skulle ha blivit betydligt vanligare här under den perioden. Det är först när jag ser detta i siffror som jag noterar ökningen. Jag skulle inte säga att detta är en alarmerande problematik på ön, även om visionen så klart är det ska vara noll sådana fall, säger han.
Joakim Lundin har inte studerat statistiken närmare, så han kan inte ge några bestämda svar om varför kurvan ser ut som den gör. En gissning, kvalificerad sådan:
– På senare tid har vi arbetat mer aktivt för att komma åt i synnerhet grova brott mot knivlagen. Vi har numera en tydlig checklista vid ingripanden, och vi har därför blivit bättre på att använda de verktyg som står till buds, till exempel kroppsvisitering.
Men det kan också handla om en statistisk fälla. GT har bara fått ta del av siffrorna för 2019 och 2020. Det finns alltså inget som säkert fastslår en stigande och ihållande trend över tid.
– När det gäller brott mot knivlagen är många återfallsförbrytare. Vi har ganska bra koll på de här individerna, det rör sig inte om särskilt många. Och jag vill minnas att flera av dem avtjänade fängelsestraff under 2019, säger Joakim Lundin.
Finns det något mönster i vilka som misstänks eller lagförs för brott mot knivlagen?
– Det är ganska utspritt i ålder och så. Om det finns någon gemensam nämnare så är det att dessa individer även figurerar i narkotikasammanhang.
Lagen – vars egentliga namn är "lagen om förbud gällande knivar och andra farliga föremål" – förbjuder innehav på offentlig plats. Undantag görs om redskapet till exempel kan kopplas till en persons yrke. Även kaststjärnor, baseballträn, yxor, knogjärn och andra tillhyggen omfattas.
– Vi stöter på lite olika former av föremål, men en typisk kniv är det allra vanligaste här på ön, säger Joakim Lundin.