Knivdådet gav två månaders fängelse

De tre unga män som högg ner en 18-årig man i Visby i augusti dömdes i går till två månaders fängelse och skyddstillsyn.Men vice chefsåklagare Susanne Wihlborg tycker att straffet är för lågt.- Visserligen är de unga, men så unga är de inte, säger hon.

Gotland2008-10-01 04:00
De tre männen körde ikapp sitt offer bakifrån med moped och högg ner honom. Sedan klev de av fordonet och fortsatte attacken med slag och sparkar.
Tingsrätten skriver i domen att det varit svårt att reda ut vem som gjorde vad vid angreppet den 18 augusti på Irisdalsgatan. Men eftersom ingen av dem gjort något för att hindra den som utdelade knivhugget döms alla för medhjälp till försök till mord, även om det är "högst osannolikt" att mopedföraren var den som höll i kniven, konstaterar domstolen.

Sen upptäckt
Varken 18-åringens kvinnliga sällskap som blev vittne till attacken, eller ambulanspersonalen, upptäckte att mannen blivit knivhuggen. De livshotande skadorna upptäcktes först när offret kommit till lasarettet.
Tingsrätten har vid bedömningen av brottet tagit stor hänsyn till männens ålder. Två var vid tillfället för brottet 17 år och den tredje 18.
- Med hänsyn till de tilltalades ålder finns det skäl att tänja på möjligheterna att undvika långvariga frihetsberövanden så mycket det bara går, står det i domen.

Skadestånd
Ett långt straff skulle tvärtom riskera att ge motsatt effekt, att männens kriminella identitet fördjupas. Men det är inte utan betänkligheter som de tre döms till skyddstillsyn och två månader, medger domstolen.
De ska även vardera betala skadestånd på 124 400 kronor för kränkning, sveda och värk samt utlägg för förstörda kläder och sjukhusbesök.
Susanne Wihlborg, vice chefsåklagare, tycker att straffet är för lågt.
- Visserligen är de unga, men så unga är de inte. Hade de varit vuxna hade de dömts till fem-sex år i fängelse, säger hon och lägger till:
- Två månader och skyddstillsyn ter sig lite lindrigt.

Vård och fängelse
De tre männen dömdes även för en rad andra brott tillsammans med ytterligare nio ungdomar.
Det handlar bland annat om inbrott och stölder ur butiker, narkotikabrott och bilstöld.
Ungdomarna, de flesta i övre tonåren, dömdes bland annat till ungdomsvård och fängelsestraff.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om