"Knivigt" fynd ger blodad tand
Arkeologen Maria Lingström försöker ta reda på vad som hände på slagfältet i Mästerby för över 600 år sedan och undersökningar på en av socknens åkrar har pågått hela veckan. Nyligen hittades en medeltida kniv.- Det är verkligen ett genombrott i vår pågående undersökning, konstaterar hon glatt.
I folkmun har sedan berättelserna om de två olika slagen levt vidare, men forskningen kring händelserna har varit mager och ingen vet riktigt säkert vad som utspelades i Mästerby under de sena julidagarna.
Som GA tidigare berättat har dock arkeologen Maria Lingström, bördig från Mästerby, beslutat sig för att försöka reda ut saken. Till sin hjälp har hon socknens bygdegårdsföreningen och Riksantikvarieämbetets slagfälts-team.
- Vi vill ta reda på vad som hände, hur många slag som utkämpades och hur de olika styrkorna var utrustade, säger hon där hon belåten står med ett stort, jordigt tillhygge i sin hand.
Tre fynd ger hopp
Det avlånga redskapet är ett av de mest efterlängtade fynd som teamet har gjort på undersökningsplatsen i Mästerby. Det är en kniv om cirka 36 centimeter, som på grund av sin kraftiga konstruktion antas vara en stridskniv. Maria Lingström och hennes kollegor är så gott som tvärsäkra på att dess ursprung är medeltid och att den har att göra med slaget sommaren 1361.
- Vi har hela tiden hoppats på att hitta ett vapen, så fyndet vi gjort nu är idealiskt. Tillsammans med de andra två fynden visar den att vi är på rätt väg, säger hon hoppfullt.
De andra upptäckter som Maria Lingström talar om är dels flera söljör (rustningsdetaljer), dels en bit av en skyddsutrustning.
Den senare påträffades under gårdagens undersökningar.
- Den har ett stort hål genom sig som tyder på att en projektil gått genom materialet. Dessutom har vi kunnat konstatera att det var något som skedde medan föremålet ännu var nytt, säger hon.
Fortsätter leta
Utöver de tre olika sorters objekt har veckans undersökningar resulterat i cirka 120 föremål, som nu ska analyseras, registreras och möjligen konserveras. Forskningen i Mästerby har gjorts genom att teamet scannat ett litet område med metalldetektorer. Sammanlagt har dock ett 40-tal markägare gett gruppen tillåtelse att undersöka en yta om cirka fem kvadratkilometer - så mycket mark finns fortfarande kvar att undersöka.
Idag packar teamet ihop sin utrustning och lämnar Mästerby bakom sig.
I varje fall för ett tag framöver.
Maria Lingström och hennes medarbetare är dock fast beslutna om att komma så nära sanningen som möjligt om vad som verkligen hände i Mästerby år 1361.
- Det går att ta reda på, bara vi får mer tid på oss. Planen har hela tiden varit att vi ska fortsätta vår undersökning ute på fältet nästa år.
- Nu återstår bara att hitta finansiering, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!