Ko-kontrollen spränger 9-tonsvallen

Årets resultat för ko-kontrollen är klara. Gotlands Husdjur har ökat sin avkastning rejält och spränger för första gången 9 tons-vallen.
­ Vi är helnöjda, säger Anna Törnfelt, vd för Gotlands Husdjur.

Gotland2003-10-15 04:00
För tio år sedan var Gotland ett av de län som placerade sig sist i ko-kontrollens avkastningsliga. I dag är läget helt annat: Gotlands Husdjur har ökat sin avkastning betydligt och ligger nu på fjärde plats i landet, efter Hallands husdjur, Kalmar Tjust husdjur och Södra Älvsborgs husdjur.
<span class=MR>Fetare mjölk</span>
Mjölken mäts i ECM, ett värde som anger hur mycket mjölk man levererar om all mjölk håller sig till medelfetthalten 4,2 procent. Avkastningen har under året stigit med 234 ECM till 9049 ECM. Den gotländska mjölken har en fetthalt som är något lägre än så, den ligger på 4,10 procent, men den har också stigit under året som gått.
­ Det här är roligt och vi är helnöjda. Det är första gången som vi överstiger nio ton, säger Anna Törnfelt som är vd på Gotlands husdjur.
Anledningen till att avkastningen har förbättrats så mycket på Gotland är att det gotländska mjölkbönderna har börjat arbeta mer aktivt med avel och djurhälsa, tror Anna Törnfelt:
­ Korna har helt enkelt blivit friskare. Leukos- och bvd-programmen är vi i princip färdiga med. Dessutom har målmedveten avel med bra tjurar och utfordringsrådgivning givit resultat, säger Anna Törnfelt.
<span class=MR>Klövhälsa</span>
Och det finns mer att göra för att uppnå ännu bättre resultat. Nu tänker Gotlands Husdjur dra igång kurser i klövhälsa och man kommer också att jobba med miljön i djurstallarna.
­ Korna måste ha det bra för att producera mycket, förklarar Anna Törnfelt.
Årets resultat från ko-kontrollen berättar också att antalet kor på Gotland som omfattas av kontrollen i princip är oförändrat, men att antalet besättningar har minskat från 329 till 314. Fler djur på varje besättning, med andra ord.
Är det bra för ko-hälsan?
­ Det kan vara både och. På en större besättning kan man mekanisera skötseln mer och på så sätt få mer tid över till att ha koll på djuren. Men om man man inte har tillräckligt mycket personal så kan det också bli svårare att hinna med djurens hälsa.
Det handlar om tid alltså, men det är ett arbete som lönar sig, menar Anna Törnfelt:
­ Är man duktig så höjer man avkastningen. Och det är viktigt, särskilt nu när Arla sänker mjölkpriset.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om