KO-LLAGE
Korna rusade, dansade krigsdans, hoppade, kesade, gnuggade mulen i gräset, buffades och - skärskådade publiken. På lördagen var nämligen allmänheten inbjuden till Kaungs gård i Väskinde för att vara med om när korna släpptes ut på efterlängtat grönbete efter att ha varit inomhus under hela den långa vinterperioden.
I väntan på själva kosläppet kunde besökarna bland annat gå en tipspromenad med typiska "kofrågor" som hur många magar en ko har. En utslagsfråga fanns också med. Där gällde de att ange hur många kubik som gårdens torn rymmer.
- Det har varit en succé på fastlandet och nu skall vi prova intresset på Gotland, sa Björn Larsson som tillsammans med brodern Olof driver gården som funnits i släkten sedan 1600-talet. I dag har man 48 kor och 80 ungdjur, arealen är 133 hektar åker och 40 hektar skog. Främst odlas vallfoder men även spannmål och sockerbetor.
-Korna kommer ut här, visade Björn Larsson mot dörrpartiet och tillade: Om de inte blir för rädda för er förstås.
Inne råmade korna av förväntan. Först ut var en svartvit våghals som följdes av en rödbrokig. Och sen kom de en efter en, ut i det inbjudande solskenet och gröngräset. Men lite överraskade av folkflocken blev de allt, någon bligade nyfiket och ett gäng vände och verkade helst vilja gå in i tryggheten igen. Men efterhand som fler kom ut blev det fart och fläkt över kornas agerande.
Nu väntar en lång, härlig utomhussommar när korna bara går in för mjölkning. Gräs och klöver betar de i hagarna och hjälper därmed till att hålla landskapet öppet och så får de tillskott av vatten, saltsten och mineralfoder.
Åskådarna fick sig ett tillskott av mjölk och bulle när de skådat färdigt på korna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!