Olivia Hansén på pensionat Holmhällar håller precis på att kolla arbetssökandes referenser när GT ringer upp. Men det är inte lätt att fylla luckorna.
– Det är förbannad brist på kompetent personal att ha i köket. De växer inte på träd. Vi har våra guldkorn som kommer tillbaka år efter år, men just nu söker vi en kock som kan ta eget ansvar och jobba ensam under maj till september, säger hon.
Förra sommaren var det tjuvtjockt med turister och säsongen slutade i rekord. Under en enda julivecka var det 75 900 personer fler än de som räknas som fastboende på ön. Många tror att toppnoteringen bräcks i år. På Holmhällar räknar man med att få springa benen av sig.
– Det är ett orosmoment när man ska hitta rätt folk och man vet inte var man ska leta. Vi försöker med Facebook, men det bästa är om man har någon personlig kontakt. Då vet man vad man får. För det känns lite som att spela på hästar, säger Olivia Hansén.
Varför är det så svårt?
– Söker man unga kan de bara jobba under sommarlovet, och söker man kockar som pluggat klart vill de ha fast tjänst på heltid. Dessutom har många skolat om sig under pandemin till yrken man verkar tycka är bättre.
Och det är många som har det knöligt.
– Det är mest säsongskockar som vill arbeta hos oss. Men köksmästaren vi söker ska vara rutinerad och van vid servering till många gäster. En god ledare som lagar god mat och sätter spännande menyer. Vi är optimistiska och hoppas vi ska hitta en, säger Marie Schnell Carlén som driver Majstre med sin man.
– Vi sätter främst vår tillit till sociala medier. Vi planerar att ha öppet fem dagar i veckan under sommaren men hittar vi inte rätt personer blir det bara fyra. Det är en tuff bransch och många ungdomar tycker inte att det är superskoj att skura ur soptunnor. 80 procent är ju hårt arbete och 20 procent kul, säger Natalie Nilsson som äger vinbaren Volare och söker en köksansvarig.
– Vi behöver fylla på med tre till fyra kockar och tio i servisen inför högsäsong. Annars får vi jobba dygnet runt. Och kockarna känner till problemen och kräver mer än smålöner, säger Linda Piri på nyöppnade Skumpanerna i Fårösund.
Vad gör ni om ni inte lyckas rekrytera?
– Då får man klona sig och jobba själv. Förra året fick sambon arbeta i köket varje dag och även mina föräldrar, som båda är över 70 år, jobbade dagligen, säger Olivia Hansén.