Kokar hos krögarna om regler för uteplats

Hyrorna är för höga. Och reglerna kring när man får sätta upp och ta ned uteserveringarna är inte lika för alla. Nu kallar krögarna i Visby till stormöte.- Det kokar lite, säger Lennart "Lenta" Rosenlund, Munkkällaren, till GA.

Foto: Tobias Wallström

Gotland2008-04-15 04:00
Irritationen bland ett antal av innerstadens krögare är minst sagt stor. I går hölls en träff där nio av restaurangerna var företrädda. Kritiken är mångfacetterad. Hyreskostnaden är en del av kritiken. Det kostar varje krögare 800 kronor per kvadratmeter och år att rigga upp serveringen. Men kritiken gäller också själva regelverket. Det finns krogar som får ha uteserveringen kvar året om medan andra tvingas ta ned den på hösten och montera upp den på våren. Till stora kostnader.

70 000 kronor
- Det kostar mig 60, 70 tusen kronor om året att låta montera upp och ned serveringen, säger Lennart "Lenta" Rosenlund.
Han ansökte om och fick efter visst krångel, klartecken att sätta upp uteserveringen i går.
- Men andra som sökt tillstånd, har inte fått det och det är naturligtvis inte bra om inte reglerna är lika för alla. Man hänvisar från tekniska förvaltningen till att uppsättningen av serveringarna ska följa bilförbudet i innerstaden. Varför då..? Jag förstår inte. Och vem stör det egentligen om vi har en uteservering redan nu?
Lennart Rosenlund berättar från ett besök i Prag. Det var snö på marken, vid uteserveringarna fanns gasolvärmare.
- Och det var fullsatt!
Munkkällaren betalar 84 000 kronor i år för hyra av kommunal mark till serveringen. Investeringen med markiser, vindskydd, möbler med mera, handlar om närmare en miljon kronor.

Trivas i skydd
- Om folk vill sitta ute och ha det trivsamt och vi vill erbjuda en regn- och vindskydd miljö, varför ska vi inte få det?
Hyreskostnaden och regelverket är två av delfrågorna som kommer att ventileras ytterligare när Krögareföreningen senare i vår, kallar medlemmarna till ett stormöte. Resultatet av det mötet lär komma de styrande till del. Och det finns en tredje fråga som irriterar: Kallbadhusets uteservering, på kommunal mark, som är avgiftsfri.
- Det är inte krögarnas fel att dom inte betalar en krona i hyra för uteserveringen, inte heller att den får stå där året om. Men nog kunde reglerna var lika för alla.
Lennart Rosenlund klagar inte för egen del över hyressättningen, men säger att det finns restaurangägare som är mycket missnöjda med hyran.
- För åtta, nio år sedan höjde kommunen hyran med 40 procent trots att man själva beslutat att höjningen skulle följa generalindex. Vi klagade, men fick inget gehör. Höjningen skulle ha varit 5,2 procent...
Uteserveringarna har blivit en viktigare del av restaurangverksamheten efter att rökförbudet infördes. En veranda utanför krogen där gästerna kan ta ett bloss, i skydd av regn och vind, finns med i bilden.
Men just nu är det fokus på regelverket i stort, likabehandling och hyran som står i fokus.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om