Vid regionstyrelsens sista sammanträde för året beslutade man att bereda ärendet vidare genom att samråda med de olika verksamheterna och ta fram ett underlag till februari. Syftet är att effektivisera måltidsverksamheten samtidigt som kvaliteten bibehålls.
Frågan är var all mat som serveras i skolan, inom vården och omsorgen, ska lagas. Och vad det får för effekter på matens kvalitet.
På Gotland serveras varje vardag 10 400 portioner mat. Tillagningen sköts av 29 kök runt om på ön. Konsultföretaget Dining development har hjälpt till med förslag på rationaliseringar. De beskriver några olika alternativ, bland annat en uppdelning av matlagningen i tre områden; norra mellersta och södra Gotland.
Flera tillagningskök föreslås omvandlas till serveringskök. I tjänster handlar det om att dra ner från drygt 111 till 85. Ett annat förslag sparar ännu mer. Där blir det 76 tjänster kvar.
Det innebär att många av köken där man lagar maten försvinner eller blir serveringskök till förmån för större och effektivare enheter. Politikerna måste på nytt ta ställning till vilka verksamheter som ska få vara kvar på landsbygden.
– Det handlar om hur vi utnyttjar köken på bästa sätt, hur vi kan effektivisera och vilka olika tillagningsmetoder vi kan använda, säger Eva Nypelius (C), ordförande i regionstyrelsen.
Hon ger som exempel en väg där man testat att använda kyld mat för att inte vara beroende av tiden på samma sätt vid tillagningen.