Kolla att rören pallar trycket
Vet du att dina vattenledningar och - mätare står pall i kylan? Om inte är det hög tid att se om ditt hus. När blidvädret väl kommer kan det gå snabbt - och bli dyrt.För Gotlands kommun kostar va-reparationerna fem miljoner om året.
Slarv. Jonas Aaw menar att det slarvas med att hålla plusgrader där vattenmätaren sitter.
Foto: Henrik Radhe
Mitt i Malmrosrondellen, i skarven mellan ledningarna från Endreväg och Follingboväg, gick ett 200-millimeters gjutjärnsrör rakt av. Det pumpar 20 kubikmeter vatten i timmen och brottet gjorde att drygt 20 hushåll blev utan vatten i över tre timmar.
Slarv
Ändå är de i princip dagliga läckorna bara en föraning om vad som komma skall, när minusgraderna släpper och sönderfrysta ledningar, kopplingar och mätare tinar runtom ön. Då börjar vattnet röra på sig igen.
Jonas Aaw är driftingenjör på vattenverket i Visby. Han säger att det i regel är plasten eller glaset i vattenmätarna som fryser sönder först. Därför är det extra viktigt att hålla plusgrader i utrymmet där mätaren sitter. Det slarvas det ofta med, säger Jonas Aaw.
Någon vinter har han varit med om 200 sönderfrysta vattenmätare runtom ön - och inte sällan återkommer fenomenet gång på gång i en och samma fastighet, konstaterar han med en suck. Störst är problemet i fritidshus som står för kalla och utan tillsyn.
- Det allra bästa, om man har ett hus man inte ska vara i, är att tömma systemet och stänga av vattnet helt. Det näst bästa är att sätta en frostvakt vid mätaren. Den kostar bara några hundralappar, så det är väldigt enkelt gjort.
En sönderfryst mätare kostar runt 500 kronor att byta ut. Konsekvenserna kan bli ofantligt mycket mer kostsamma. Som i ett fritidshus i Åminne, förrförra veckan. Dan Nygren som arbetar med det kommunala va-nätet berättar:
- Normalt vattenuttag i hela Åminne är en kubik per dygn. En morgon när de kollade av rapporten på vattenverket vid Pilhagen var uttaget fem kubik.
Halvmeter snö
Med uteslutningsmetoden kunde man begränsa sökandet till ett 20-tal fritidshus.
- Sedan var det bara ut och plumsa i en halvmeter snö. Vi kan ju normalt bara se in genom fönstren, men i det här fallet såg vi faktiskt hur vattnet rann ut över tröskeln till altandörren, säger Dan Nygren.
Va-arbetarna stängde av vattnet via en servisventil vid tomtgränsen, så fick fastighetsägaren ett dystert besked.
Stäng av
Nu, konstaterar Jonas Aaw, är det hög tid att se om sitt hus, innan det blir blidväder och vattnet sätter fart igen. Misstänker man att ledningar eller mätare inte pallat trycket, då är det bäst att ta det säkra före det osäkra - allra helst om man har kommunal va-anslutning där vattentrycket är konstant.
- Har man en egen ventil stänger man av vattnet själv. Annars ringer man oss på vattenverket.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!