"Kolla dina sedlar noga"
Fakta / Riksbankens rådTitta extra noga på de sedlar du får i din hand.Den uppmaningen riktar Pengar i Sverige AB till både privatpersoner och kassörer, efter det att en stor mängd infärgade sedlar dykt upp på Gotland.
På Riksbankens hemsida (www.riksbanken.se) redovisas de principer som banken arbetar efter när det gäller infärgade sedlar. Riksbanken ger även några enkla råd:
Ta inte emot färgade, brända och tvättade sedlar eller sedlar som på annat sätt ser märkliga ut.
Hänvisa personer/kunder med sådana sedlar till bankerna.
Har man av misstag tagit emot en misstänkt sedel, ska man vända sig till sin bank.
De första sedlarna infärgade med skyddsfärg upptäcktes i måndags vid Pengar i Sverige AB:s kontor i Visby, dit affärer och företag lämnar sina dagskassor. Sedan dess har mängden märkta sedlar bara ökat, och fortsatte att öka under torsdagen.
Vi hittar färgade sedlar i dagskassor både från små kiosker och stora affärer, säger kontorschefen Gun-Louise Johansson.
Gun-Louise Johansson tror att sedlarna kommer från sprängning av någon bankbox, bankomat eller värdeväska på fastlandet, och att Gotlands används för att sätta de märkta och därmed värdelösa sedlarna i omlopp.
Här är man inte alls lika observant i affärerna, eftersom infärgade sedlar inte varit något bekymmer tidigare, säger Gun-Louise Johansson.
Hon visar dagskassan från ett företag. Av sedlarna var 16 märkta med skyddsfärg, och företagaren riskerar nu att mista 5 000 kronor av den dagens omsättning om inte Riksbanken betalar ut ersättning.
<span class=MR>Allt vanligare problem</span>
Pengar i Sverige AB:s säkerhetschef Lars-Åke Hovén säger att infärgade sedlar blivit ett allt större problem. På fastlandet har sedlar med skyddsfärg länge varit ett större problem än förfalskningar.
På senare tid har det ägt rum flera stölder och rån där pengar färgats i samband med dådet. Och alla sedlar är inte återfunna, säger Lars-Åke Hovén.
Det kan vara sådana sedlar som nu dykt upp på Gotland, tillägger han.
Infärgning av sedlar är ett skydd mot rån och stölder. Färgampuller i bankboxar, bankomater och värdeväskor utlöses vid ett dåd, och sedlarna färgas med röd, grön, blå eller svart färg. Sedlarna står ofta tätt packade, och ibland färgas bara kanten av sedeln. I värsta fall syns bara någon enstaka färgfläck, och det är svårt att se att sedeln kommer från något rån eller en stöld.
<span class=MR>Svårt att se</span>
Flera av de infärgade sedlar som upptäckts på Gotland har knappt synbar markering. Med vid Pengar i Sverige AB Riksbankens dotterbolag med uppgift att administrera och lagra pengar är man extra observant. I företagets uppgifter ingår även att svara för äkthetskontrollen.
Men det kan vara värt besväret för var och en att titta extra noga, eftersom en infärgad sedel förlorat sitt värde. Man kan dock få ersättning av Riksbanken, men det kräver en del arbete. Om man av misstag tagit emot en enstaka infärgad sedel eller en sedel som på annat sätt ser märklig ut, lämnar man den till din bank eller till Svensk kassaservice.
På banken måste man legitimera sig och förklara hur man fått sedeln i sin hand.
Förklaringen ska lämnas på en särskild blankett, som finns på banken (och även på Riksbankens webbplats). Banken sänder sedeln tillsammans med förklaringen till Riksbanken.
Om Riksbanken anser att man borde ha sett att sedeln var infärgad betalas ingen ersättning ut.
Färgade pengar. Sedelskyddsfärg finns i flera kulörer. Vanligast är grön och röd, men det finns även blå och svart. De infärgade sedlar som upptäckts är av varierande valör, men vanligast är 100-kronorssedlar och 500-kronorssedlar.
Högarna växer. Pengar i Sverige AB:s kontorschef Gun-Louise Johansson visar en del av de in-
färgade sedlar som upptäckts på Gotland. Sedlarna kommer troligen från rån eller stölder på fast-
landet då skyddsfärg utlösts.Foto: HENRIK RADHE
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!