– Vi har en grovplanering för allt som måste göras. På måndag ska vi sätta oss ner och omvandla den till en mer detaljerad planering, säger vd:n för Gotlandsbåten, Lars Meijer.
De som ska sätta sig ner i Gotlandsbåtens minimala kontor i Pigges lokaler i gamla hamnterminalen är Lars Meijer, Anja Smittsarve, Nils Nordenbrink och Julia Bendelin.
Det här ska de göra:
Marknadsföring: De har redan beställt annonser för att marknadsföra de 200 färjeturerna till sommaren och det arbetet fortsätter.
Biljetter: Under nästa vecka har de möte med det företag som förmodligen ska tillverka bokningsportalen. Biljettförsäljningen ska vara igång till årsskiftet.
– Men det är klart att om det är någon som vill boka tidigare så kan vi ordna det och föra in det i systemet sedan, säger Lars Meijer.
Gruppen ska också kontakta boendeföretag på Gotland och runt om i Västervik för att kunna erbjuda resenärer olika typer av paketlösningar.
Fartyget och regler om sjöfaten: Kunskap och information ska inhämtas med start måndag
Faciliteter: När Gotlandsbåten använder kryssningskajen kan de också använda den befintliga färjeterminalen för på- och avstigning och även för biltrafiken. När kajplats 4 ska användas måste man planera en mer tillfällig terminal med väntrum, toaletter och kontor.
– Där har vi en styrelseordförande som brukar var bra på det här med lite mer tillfälliga och mindre byggnader. Det här är en sommarhistoria och skydd mot kyla behövs inte.
Organisation: Detaljplanera hur organisationen ska se ut och sedan börja anställa personal. Servicepersonalen ombord ska vara svensktalande och lokalt rekryterad, enligt Lars Meijer. Men annan personal kan vara utländsk. Bolaget räknar med att anställa cirka 100 personer.