Kollade trycket <br>på strokedagen
- Får man en stroke gäller det att snabbt få diagnos och behandling. En stroke kan komma som en blixt från en klar himmel. Anette Möllerström vet. Hon jobbade på strokeenheten vid Visby lasarett när hon 48 år gammal drabbades av stroke.
Var 17:e minut får någon i Sverige stroke. Fyra av tio dödsfall i denna en av våra vanligaste folksjukdomar hade kunnat undvikas genom behandling av högt blodtryck. Dettas enligt nya rön från WHO.
I går, på den internationella Strokedagen, uppmanade Stroke-Riksförbundet till en nationell handlingsplan mot stroke.
Lokalföreningen på Gotland fanns på plats i gallerian på Öster i Visby med information och erbjudande om gratis blodtryckskontroll
- Stroke är den vanligaste dödsorsaken i Sverige efter cancer och hjärtinfarkt för män. För kvinnor är stroke den näst vanligaste dödsorsaken. Varje år får
30 000 personer stroke och många av dem med dödlig utgång, konstaterar Anette Möllerström.
Bo Björkqvist i Gotlands läns strokeförening konstaterar att snabbt få vård är avgörande för den som får stroke. Ett snabbt omhändertagande minskar risken för död och svåra funktionshinder.
- Det är bara en bokstav som skiljer hjärninfarkt från hjärtinfarkt, men det är en himmelsvid skillnad när det gäller resurser, omhändertagande och bemötande. Stroke är ett samlingsnamn för hjärninfarkt, ofta kallad propp, hjärnblödning och TIA.
TIA, transient ischemi eller lokal blodbrist, är ett strokeliknande symtom som försvinner inom 24 timmar. Vanliga symtom är känselbortfall, svaghet eller tyngdkänsla i ena kroppshalvan, sluddrande tal, tillfällig blindhet på ena ögat och dålig koordination.
- Man kan förebygga stroke och TIA genom att känna till symtomen, leva sunt, inte röka, se över kolesterolvärdena, vara måttlig med alkohol och stressa ner fysiskt och psykiskt. Och blodtrycket ska vara under 140/90. Högt blodtryck är den främsta riskfaktorn för att få stroke.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!