Kollapsen på tuffa tävlingen blev vändpunkten för Jenny

Med tio år på Campus Gotland i ryggen har Jenny Helin funnit sin plats både inom forskningsvärlden och på Gotland. Eller ”det bästa av två världar”, som hon beskriver det. Som nytt rektorsråd, vill hon föra världarna närmare varandra.

”Jag är väldigt glad och känner en ödmjukhet”, säger Jenny Helin om sitt nya uppdrag som rektorsråd för Campus Gotland.

”Jag är väldigt glad och känner en ödmjukhet”, säger Jenny Helin om sitt nya uppdrag som rektorsråd för Campus Gotland.

Foto: Jenny Nilsson

Gotland2023-12-09 12:30

Det har gått tio år sedan Högskolan på Gotland blev Campus Gotland och en del av Uppsala universitet. 

Lika länge har Jenny Helin, 51, arbetat på lärosätet. I sin nya roll som rektorsråd på Gotland vill hon se de två världarna närma sig varandra. 

– Vi har många fina samarbeten med det lokala näringslivet och Region Gotland. Men vi kan bli bättre på att skapa den där gemenskapen som man kan se på olika områden i Uppsala.

undefined
Jenny Helin är sedan 1 november nytt rektorsråd för Campus Gotland, och har med sitt uppdrag en central roll i utvecklingen av universitetet på ön. Hon växte själv upp på Gotland under en tid när det inte fanns möjlighet till högre utbildning på ön. ”Jag känner oändligt mycket för såväl Gotland som universitetet, och lever i den bästa av två världar”, säger hon.

Utöver att stärka universitetets forskning och utbildning på plats, vill hon se både fler samarbeten, men också vanliga mötesplatser, med lokalsamhället. Bland en del gotlänningar finns det fortfarande en omedvetenhet kring vad Campus Gotland har att erbjuda i form av högre studier.

– Ofta bland yngre personer jag möter. Det finns de som inte vet att det finns ett universitet här.

Jenny Helin växte själv upp på Gotland under en tid när det varken fanns högskola eller universitet på ön.

– Jag höll på med friidrott och flyttade härifrån för att gå på friidrottsgymnasium i Falun.

undefined
Sedan en dryg månad tillbaka är docent Jenny Helin, 51, rektorsråd på Campus Gotland. Hon efterträder Olle Jansson (också i bild), mångårigt rektorsråd som blir kvar, men som prefekt inom speldesign.

Efter gymnasiet tog Jenny Helin enklare typ av jobb. Hon hade just inga planer på att studera vidare. Men en personalchef fick henne på andra tankar.

– Hon tyckte att jag skulle studera, och det med en gång. Hon tyckte väl att det fanns något i mig, att jag slösade bort min tid på det här jobbet. I dag är jag i vart fall väldigt tacksam för att hon gjorde det.

Efter en kort tid på Högskolan i Dalarna med studier i företagsekonomi, gick flytten till huvudstaden. Hon avslutade sin utbildning på Stockholms universitetet med en masterexamen och hon startade eget företag.

Men snart skulle livet ta en ny vändning. I början av 2003 bestämde sig Jenny Helin för att åka till Australien och delta i multisporttävlingen – och TV4:s storsatsning – Camp Molloy. Mitt under inspelningen av äventyrssåpan i norra Australien kollapsade hon.

undefined
Jenny Helin är uppvuxen på Gotland. Hon kom till ön som femåring när hennes familj bosatte sig i Buttle på 1970-talet.

Det skulle visa sig att hon, då blott 30 år gammal, hade haft ett hjärtstillestånd.

– Jag vaknade upp dagen efter och förstod inte mycket. Men när jag insåg vad som hänt kom tankarna. Det blev som ett uppvaknande om att livet kan ta slut närsomhelst. Det var en sån ”major turning-point” för mig.

Något som resulterade i att hon bestämde sig för att gå tillbaka till den akademiska världen. Hon började doktorera och flyttade till Jönköping med sin sambo och efter bara några år hade de fått två döttrar. 

Efter doktorsexamen hade Jenny Helin möjlighet att ta med sin postdoktortjänst (ett slags forskningsstipendium över upp till tre år) och jobba varsomhelst. Familjen bestämde sig för Gotland.

Det var 2010. Döttrarna var runt två och fem år gamla. Jenny Helin minns hur det kändes när de bestämt sig för att flytta ”hem” till ön.

– Jag var så glad över att mina barn skulle få växa upp på Gotland. Jag är fortfarande väldigt glad – och tacksam – över att få bo och leva här.

undefined
”Jag är väldigt glad och känner en ödmjukhet”, säger Jenny Helin om sitt nya uppdrag som rektorsråd för Campus Gotland.

Campus Gotland tar in 500 nya studenter varje år, en femtedel av dem från andra länder. Syftet med fler möten mellan de två ”världarna”, universitetet och resten av ön, handlar till stor del om att studenter ska stanna kvar på ön efter studierna, berättar Jenny Helin.

– Först och främst handlar det om bostäder – året runt. Och om man ska bo på eller uppleva andar delar av ön behövs det en bättre kollektivtrafik.

Som rektorsråd leder Jenny Helin det strategiska utvecklingsarbetet för Campus Gotland.

– För mig är det viktigt att vi håller fast vid och utvecklar det vi redan är starka på, exempelvis ett tvärvetenskapligt område som hållbarhet. Där gäller det att ligga ett steg före hela tiden eftersom det är så föränderligt.

undefined
Jenny Helin, 51, började sin bana på Campus Gotland redan för tio år sedan, i samband med att högskolan blev en del av Uppsala universitet.

Hon fortsätter:
– Som exempel hade vi utbildning i ”sustainable management” (hållbart företagande och ledning) redan för tio år sedan – då fanns det inte några hållbarhetschefer ute i företagen i Sverige. Nu är det en ny profession som har vuxit fram

Hennes uppdrag innebär också ansvar för att stärka Campus Gotlands profil.

– Det handlar om att skapa en hållbar identitet och locka både studenter och kompetens. Att se vilka utbildningar vi kan ha på Gotland där vi kan använda oss av det vi är bra på, och att såväl forskning och utbildning kan ske på Gotland. Vi behöver ständigt utveckla oss för att fortsätta vara relevanta på Gotland, säger Jenny Helin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!