Komikern månlandar på Gotland

Turnén om honom själv skulle bara innefatta fyra föreställningar. Nu har den pågått i ett par års tid, och snart är stunden kommen för ett besök i Visby.- Det ska bli jäkligt roligt att komma till Gotland! På vintern dessutom; det blir som en månlandning, säger Henrik Schyffert inför sitt framträdande på Wisby Strand.

Foto: Patrick Sörquist / SvD / SCANPIX

Gotland2009-02-14 04:00
Henrik Schyffert är vid det här laget en av den svenska ståuppkomikens veteraner. Men han har också roat svensk publik via både film-, tv-program- och musikframträdanden genom åren.
Föreställningen som spelas i den pågående turnén kallas "the 90’s", och handlar förstås om 1990-talet. Huvudpersonen i föreställningen är Henrik Schyffert själv.
- Jag kände att jag var tvungen att byta spår i huvudet, göra något annat. Så jag bestämde mig för att skriva något som är på riktigt, något om mig själv, berättar Henrik Schyffert när GT får sig en pratstund med honom via telefon.
Det är sen förmiddag en vanlig dag i januari och Henrik Schyffert pressar in en telefonintervju med GT strax före ett lunchmöte med Fredrik Lindström.

Roligare paraply
- Jag insåg när jag började arbeta med det att nästan alla mina vändpunkter har jag gjort under 1990-talet. Och det kändes som en roligare paraply som jag själv kan figurera under, förklarar han och försvinner plötsligt en bit från luren.
- Tjena, jag sitter i en intervju här, vi ses! hörs Schyfferts stämma en bit bort, innan han återvänder till telefonens omedelbara närhet.
- Det kändes tråkigt att skriva om sig själv och bara kalla det "Henrik", fortsätter han.
Henrik Schyffert ser fram emot sitt Gotlandsbesök, även om det långt ifrån är första gången på ön. Det har blivit åtminstone ett 20-tal besök genom åren för hans del.
- Det känns som att jag sett hela Sverige för att man varit överallt och jobbat, men på Gotland har jag aldrig varit på det sättet. Jag har kompisar i Hemse, så där har vi hälsat på flera gånger, och i fjol stod jag på scenen före Mona Sahlins tal under Almedalsveckan - det var i och för sig lite jobb där också, konstaterar han.
Nu blir det jobb den här gången också, för det är ju så - Henrik Schyffert har humor och underhållning som sitt yrke.

Ett av få yrken
- Det här är nog ett av de få yrken där man verkligen kan fortsätta hur länge som helst. Man kan stå på scenen och gaffla tills man trillar av pinn. Det är ståupparna och trubadurerna som kan göra det, menar han.
Henrik Schyfferts komiska bana började då han som ung tittade på "Magnus och Brasse" på tv.
- Syrran härmade Abba på den tiden, och jag härmade Magnus och Brasse. Deras flygkapten-grej var fantastiskt kul, minns Henrik Schyffert.
Sedan dess är det underhållningsbranschen som varit Henrik Schyfferts grej. Och hans framträdanden har rivit ner såväl applåder som burop.

Fick öl över sig
- Jag minns en gång för länge sedan, då jag körde stand-up på en scen någonstans... och en kille kastade en öl över mig! Jag försökte skämta med honom och låtsades ta hans ölglas; då blev han arg och kastade ölen på mig. Inte hela glaset, men innehållet, berättar Henrik Schyffert och skrattar högt i luren.
Och även om det är runt 20 år sedan han inledde sin karriär, har han inte tröttnat än.
- Det är annorlunda varje kväll, bedyrar underhållaren, som under 2008 spenderade mellan 130 och 150 dygn någon annanstans än hemma.
- Det är förstås nackdelen med det här jobbet. Allt resande, alla kvällar hemifrån då jag inte är med familjen, ger mig ständigt dåligt samvete. Det är ju svårt att vara standup-komiker och ha normala arbetstider, 8-17 måndag till fredag, resonerar Henrik Schyffert och tillägger med ett skratt:
- Eller få folk att komma hem till mig, så jag kan köra standup i vardagsrummet.
En stor del av den tid han spenderar långt borta från familjen och hemmet, umgås Henrik Schyffert i stället med sina kollegor, med andra standup-komiker.

Kör sin grej
- Vi är ju två eller tre stycken som kör sin grej varje kväll. Sverige har många väldigt bra, inte bara de mest kända som Magnus Betnér eller Johan Glans. Kristoffer Appelqvist, till exempel, och Marika Carlsson, säger Henrik Schyffert som också hyllar Gotlands egen standup-artist nummer ett, Dalhembördiga Babben Larsson.
- Babben är väldigt rolig. Hon är smart, hon är pedagogisk, hon är väldigt duktig på det hon gör. Hon är värd all respekt.
Snart beträder Henrik Schyffert Babbens hemmamark, då han kommer till Gotland för att än en gång ge sin föreställning "the 90’s". Föreställningen som bara skulle ha visats fyra gånger, för två år sedan.

Sista svängen
- Men det här är sista svängen. Efter den här våren lägger vi av med den här föreställningen, svär Schyffert, laddad inför Visbyframträdandet, som alltså blir bland de sista med just "the 90’s".
- Det är inte som att åka på jobb i Dalarna. Det är ju bara som en förlängning av Uppland - Gotland är jättespeciellt; man känner liksom att det är en egen grej, säger Henrik Schyffert, som vid det här laget i intervjun närmar sig det där lunchmötet med lingvisten, författaren och underhållaren Fredrik Lindström.
- Jag har egentligen ingen aning om vad mötet handlar om. Men vi träffas rätt ofta; han har regisserat min föreställning, och jag har regisserat hans "Svenskar är också människor". Så vi har en del att prata om, säger Henrik Schyffert med ett skratt.
Kommande fredag skrattas det i stället i Visby. Då äntrar Henrik Schyffert Wisby Strands scen.

Namn: Henrik Schyffert.
Familj: fru och två barn, Janne, 6 år, och Ove, 9.
Bor: Bromma.
Ålder: fyller 41 år nästa måndag.
Aktuell: med föreställningen "the 90’s" på Wisby Strand, fredag 20 februari.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om