Kommer att behöva 35 miljoner

Prognosen för året pekar mot ett underskott på 35 miljoner för hälso- och sjukvården på Gotland. Nu begär nämnden mer pengar från regionstyrelsen. Samtidigt vill man minska utbudet av vård. Åtstramningar väntar för och syftet är en budget i balans 2011.

Stefaan de Maecker. arkivFoto: Henrik Radhe

Stefaan de Maecker. arkivFoto: Henrik Radhe

Foto: Henrik Radhe

gotland2011-03-29 04:00

- Ekonomin är en utmaning mot vården och läget är prekärt. Regionens ekonomi tillåter inte att vi får 35 miljoner. Därför ber vi om utrymme att arbeta med organisationsförändringar, konstaterar nämndordförande Stefaan De Maecker (MP).

Hälso- och sjukvårdens underskott i fjol slutade på drygt 51 miljoner kronor, bland annat beroende på många vakanser och dyra hyrläkare. Prognosen för i år visar på minus 35 miljoner.


Handlingsplan
Fler fast anställda läkare, färre dyra hyrläkarlösningar, flexibel bemanning som minskar övertid, mertid och vikariatsbehov samt besparing i upphandling av utomländsvård är exempel på en handlingsplan som ska ge snabb effekt.

Nu ska förvaltningen ta fram ett förslag för att begära mer pengar från regionstyrelsen. Syftet är att fortsätta omorganisationen inom sjukvården, vilket väntas ge långsiktiga besparingseffekter.

- Summan ska presenteras vid vårt möte i april och ska då vara analyserad och motiverad, säger Stefaan De Maecker.

Nämnden har också beslutat att förvaltningen ska ta fram ett besparingsförslag som ska ge snabb effekt med sikte på att nå en budget i balans för 2011.

- Det kan ske genom att minska vårdutbudet genom att vissa behandlingar som inte är brådskande tas bort tillfälligt, förklarar Stefaan De Maecker utan att ge några exempel.


Primärvårdsproblem
Klart är att vårdcentralernas uppdrag ska ändras och utvecklas och det är hälso- och sjukvårdsförvaltningen som ska ta fram underlaget för primärvårdens basåtaganden.

- Gotlands kostnad för primärvård är bland de lägsta i Sverige, men styr vi pengarna rätt? Kostnaderna för de två privata vårdcentralerna översteg intäkterna med 7,5 miljoner. Kanske innebär låga ersättningar en risk för företagens överlevnad? För att klara kraven på konkurrensneutralitet måste de offentligt drivna vårdcentralerna minska sina kostnader. konstaterar Stefaan De Maecker.

I den strategiska planen fram till 2014 pekar hälso- och sjukvårdsnämnden på en trend med en ökad efterfrågan på vård. Det handlar om insatser som är livsstilsförbättrande och inte bara botande.

- Satsningar på förebyggande hälsoarbete innebär mindre sjukvård vilket är bra för alla. Samtidigt måste hälsoförebyggande arbete kopplas till pengar i budget, säger Stefaan De Maecker.

Strategisk plan för 2012-2014 med växande vårdbehov:

Förebyggande insatser som screening och vaccinationer

Förändrat synsätt på sjukdom och behandling

Kortare vårdtider

Förbättrad patientsäkerhet med färre skador och biverkningar

Utveckling av e-hälsotjänster

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om