Efter en uppåtgående trend sedan 2017 så minskade antalet resenärer med en tredjedel, 32 procent, under 2020 jämfört med året innan.
– Det är jobbigt. Vi försöker erbjuda en tjänst och så går hela samhället i stå. Jag förstår att folk inte vill åka kollektivt, då har de gjort rätt enligt restriktionerna. Men det är jobbigt, säger chefen för regionens kollektivtrafikenhet, Jyrki Vainio.
Minskningen är generell på alla busslinjer och skälet är den pågående pandemin, det råder det ingen tvekan om.
– Corona. Rakt av, corona. Gymnasieskolan har inte varit igång och folk stannar hemma mer än tidigare, säger Jyrki Vainio.
Under 2020 gjordes totalt 629 213 påstigningar på öns bussar. Det ska jämföras med 932 121 året innan, en rejäl minskning. Med påstigningar avses det antal passagerare som validerar sin biljett i automaten och då Jyrki Vainio tror att ungefär 15 procent av resenärerna inte gör det, kan antalet resande vara något fler än vad siffrorna visar.
Stadstrafiken transporterade i fjol 115 780 personer medan 513 433 åkte med landsbygdsbussarna. Motsvarande siffror år 2019 var 194 201 och 737 920. Inför 2020 ökade regionen antalet turer med nästan 8 000 till drygt 79 000, men satsningen kom olyckligt då pandemin slog till.
– Allt talade för att vi skulle få ett högre antal resande 2020 men så kom coronan och då sveptes våra fötter undan totalt, säger Jyrki Vainio.
Det minskade resandet har medfört ett intäktstapp på mellan sex och sju miljoner kronor, nästan 50 procent. En mindre del av tappet täcks av ett riktat statsbidrag på cirka 750 000 kronor, men resterande pengar som saknas får tas från regionens totala budget, enligt Jyrki Vainio. Än så länge planeras inga indragna turer, men vad som sker på längre sikt är lite mer osäkert.
– Om folk inte börjar åka kollektivt igen så får vi minska på trafiken. Eller så får skattekollektivet lägga in extra pengar så att jag slipper dra in turer, säger kollektivtrafikchefen.
Trots årets dystra siffror så tror Jyrki Vainio på framtiden för öns bussar, inte minst ur ett miljöperspektiv.
– Ska vi lösa knuten med miljön så måste vi lära oss att åka kollektivt.
Däremot tror han att det kommer att ta några år att locka tillbaka resenärerna.
– Det kommer definitivt att ta ett par tre år att hämta hem tappet. Många har hittat nya sätt att ta sig fram, de cyklar eller går, och andra har gått tillbaka till gamla vanor och tar bilen.