Kommer nästa år att testa ny modell för att rekrytera män till läraryrket
En stabil modell ska utvecklas för hur man ska rekrytera och få fler män att vilja bli lärare. Modellen ska testas i ett par år med början nästa år.Därefter ska man starta ett projekt med den här inriktningen i sex olika länder i Europa, ett projekt som ska pågå under 2-4 år. Problemet I Sverige med att halva lärarkåren går i pension inom tio år, delas med övriga Europa.
Ett nytt möte ska hållas i september och då ska vi försöka få med alla som jobbar med den här typen av projekt. Nu var bara hälften representerade.
Dessutom ska vi försöka få med centrala personer från högskola, kommuner, försäkringskassa och Ams.
Det säger Bosse Hansen på länsstyrelsen på Gotland, en av de fem projektledare, som jobbar med att det ska bli en riksangelägenhet att få fler män att bli lärare.
Vi måste jobba vidare med att få uppmärksamhet för den här frågan. Vi måste också jobba med hur man ska kunna rekrytera fler män till läraryrket.
Och man måste se över de regler som hindrar och se vad man kan ändra på, säger Åke Hallström vid lärarhögskolan i Stockholm.
Birgitta Hult vid länsarbetsnämnden i Härnösand ska nu jobba aktivt med att utveckla en stabil modell för hur fler män ska kunna bli lärare.
<span class=MR>Regler hindrar</span>
Det gäller exempelvis att se vad som kan göras för att ändra på en del regelverk, som hindrar yrkesverksamma män att kanske sadla om och bli lärare.
Kanske kan man hitta praktiska lösningar, som gör att det kan räcka med ett par års studier för att bli lärare, om man har tillräckligt med kunskaper och praktiska erfarenheter med sig i bagaget, som kan tillgodoräknas i lärarutbildningen.
Det gäller att bli flexibel. Att en blivande lärare kan få tillgodoräkna sig preparandutbildning och livserfarenhet och inte behöva gå 3,5 år på lärarutbildning, säger Bosse Hansen.
Som GA berättade i går så är det bara 20 procent av skolans lärare som är män och inom barnomsorgen finns bara 1,5 procent. Därtill kommer att lärarkåren i Sverige har den högsta medelåldern och inom tio år har halva kåren gått i pension.
Läget är också lika bekymmersamt i hela övriga Europa.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!