Kommer våra folkvalda följa väljaråsikten eller..?
Sverige har tillsammans med 122 stater antagit en resolution i FN för att världen skall avskaffa och förbjuda kärnvapen och bli fredligare.
För vi kan både vara alliansfria, neutrala och ha samarbete militärt med EU.
Nu har det visat sig i en Sifo-undersökning före jul 2017 att nio av tio svenskar vill att Sverige ratificerar/skriver på FN:s avtal om kärnvapenförbud.
Rödgröna väljare är 94 procent för undertecknandet. Bland borgerliga vill 80 procent att Sverige skriver på, flest i Centerpartiet (87 procent). Att Centerväljarna vill skriva på är inte konstigt.
2010 presenterade bl.a. Annie Lööf (C) en motion (U219) om ett kärnvapenfritt Norden. Majoriteten avslog den.
1988 föreslog Folkpartiet, nuvarande Liberalerna, på Gotland det samma men tyvärr med samma resultat.
Arbetarrörelsen och bonderörelsen har traditioner inom arbetet för fred och neutralitet.
Fälldins tal vid 75 års firandet av Centerpartiet " Under hela sin 75-åriga historia har vårt parti stått som en orubblig garant för den alliansfria neutralitetspolitiken…" Karin Söder Sveriges första kvinnliga utrikesminister förespråkade nedrustning och fördömde USA:s planer på att skaffa neutronbomb i FN 29 september 1977. Lennart Daléus lämnade Centerpartiet när han ansåg att partiet utvecklades åt fel håll i kärnkraftsfrågan. 2003 Maud Olofsson demonstrerade mot USA och Englands invasion av Irak och stödde FN som inte sanktionerat invasionen. Intern kritik mot förändringen i synen på fusionskraften finns i Centerrörelsen. Bl.a. Solveig Ternström lämnade partiet 2010 i protest mot den nya synen på kärnkraft.
Också bland socialdemokrater har funnits mängder av fredsivrare. Alva Myrdal, Inga Thorsson var medlemmar i nedrustningskonferensen i Genève. Olof Palme föreslog detsamma månader innan han mördades! Maj-Britt Theorin nedrustningskommissionen, Europaparlamentet, ledamot av utskottet för säkerhets- och försvarsfrågor.
Ja, många inom svensk folkrörelse har försök att göra skillnad vad gäller fred och kärnvapen.
Att ratificera kärnvapenresolutionen, kommer bli en bli en het fråga i valet. Vi måste fråga våra riksdagsmän och kommunpolitiker hur de tänker rösta och där efter ta ställning till om de är värda våra röster!
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!