Kommunal: "Går inte se vart jämställdhetspengar går"

Kommunals ordförande på Gotland, Pia Malmros, är kritisk mot Region Gotland efter årets löneöversyn/lönerevision. "Det går inte att utläsa var utbildnings- jämställdhets- och bristyrkespengar hamnar", säger hon.

Pia Malmros,ordförande för Kommunal kritiserar Region Gotlands sätt att redovisa lönepåslag. "Det går inte att se om pengar för utbildningssatsningar, till jämställdhet eller för bristyrken lagts ut rätt", säger hon.

Pia Malmros,ordförande för Kommunal kritiserar Region Gotlands sätt att redovisa lönepåslag. "Det går inte att se om pengar för utbildningssatsningar, till jämställdhet eller för bristyrken lagts ut rätt", säger hon.

Foto: Hanna Mi Jakobsson/arkiv

Gotland2021-06-25 07:05

Kommunal har 3 500 medlemmar på Gotland, det stora flertalet inom Region Gotlands olika förvaltningar. Löneöversynen, eller – enligt facket – lönerevisionen, för 2021 har nyligen blivit klar.

Vid årets förhandlingar fanns utöver kollektivavtalet ett utrymme på 0,3 procent att lägga på prioriterade grupper med utbildning inom vård, skola och omsorg. Utöver det har Region Gotland anslagit särskilda satsningar på jämställdhet och bristyrken.

Satsningarna har pågått under flera års tid.

Inför årets löneöversyn/lönerevision lyfte förvaltningarna bland annat lärare, sjuksköterskor och ingenjörer som bristyrken. Men också städare och fastighetsreparatörer. Kommunals löneavtal innehåller också en särskild satsning på yrkesutbildade inom vård, skola och omsorg.

– Den lönesatsningen ska fördelas individuellt och differentierat för att öka lönespridningen i grupperna. Region Gotland har tillsammans med Kommunal fastställt vilka grupper som ska ingå, framhåller Ann-Sofie Möller, HR-strateg på Region Gotland.

Men, det finns ett stort problem, säger Kommunals ordförande Pia Malmros. Hon understryker att det gäller såväl utbildnings- som jämställdhets- och bristpengarna:

– Med arbetsgivarens sätt att redovisa går det inte att utläsa om pengarna hamnar rätt. Vi kan inte se om enskilda medlemmar får de påslag de borde ha, säger hon.

Invändningen framgår bland annat av protokollet från förhandlingarna gällande hälso- och sjukvårdsförvaltningen. Men arbetsgivaren, Region Gotland, menar att man "uppfyller avtalet på helheten".

Förhandlingarna avslutades i oenighet. Enligt Pia Malmros fanns samma skilda uppfattningar också vid de andra förvaltningarna.

Den lokala löneöversynen/lönerevisionen sker först med förhandlingar på förvaltningsnivå, för att sedan avslutas centralt i regionen. Den förhandlingen skedde den 26 maj och de nya lönerna är nu utlagda.

Ann-Sofie Möller deltog för arbetsgivarens räkning:

– Vi som arbetsgivare ser lönestrukturen i grupperna och hela lönebilden totalt för avtalsområdet, hur till exempel lönespridningen ökat i de olika yrkesgrupperna som har varit prioriterade. Utrymmet till de prioriterade grupperna har fördelats enligt avtalet, säger hon.

Hon framhåller också att Kommunals medlemmar i löneöversynen för 2021 fått en högre löneökning än avtalets garanterade utrymme inklusive den särskilda satsningen på yrkesutbildade.

I protokollet finns dock Kommunals kritik kvar. Det står dock inget om att förhandlingarna skulle ha avslutats i oenighet.

 – Inte heller att vi var överens, säger Pia Malmros.

Ann-Sofie Möller invänder med ett citat ur protokollet: ”Efter förhandling har överenskommelse träffats enligt bilaga” (bilagan redovisar ny lön per medlem).

Annika Olofsson, lokal ombudsman för Kommunal deltog i förhandlingen. Hon menar att facket satt i en rävsax:

– Hade förhandlingarna inte avslutats så hade våra medlemmar inte fått sitt lönepåslag nu till sommaren, kommenterar hon.

Men hon och Pia Malmros vidhåller kritiken mot regionens sätt att redovisa lönerna.

– Räknat på årsbasis har Kommunals medlemmar fått ut cirka 70 000 kronor i lokalt påslag. Men enbart på tekniska förvaltningen skulle jämställdhets och bristpengarna ge 900 000 och inklusive andra förvaltningar handlar det om miljonbelopp, kommenterar Pia Malmros.

Olika uppfattningar

Ur protokoll från hälso- och sjukvårdsförvaltningen:

"Kommunal hävdar att de inte kan säkerställa nivåerna i kollektivavtalet när de inte får särredovisat de medel som arbetsgivaren lagt till i lönerevisionen gällande jämställdhet-och brist, 0,3 procent utrymmet samt att frågor på individnivå besvarats med generella svar."

"Arbetsgivaren konstaterar att utrymmet beräknas utifrån Kommunals samtliga tillsvidareanställda medlemmar i Region Gotland och att arbetsgivaren uppfyller avtalet på helheten."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!