Kommunal konkurrens kan knäcka Wisby Rackethall Dessutom har driftsbidraget sänkts
För fyra år sedan, i september 1999, stod Wisby Rackethall klar. En investering på 8,5 miljoner kronor för hallen som är på 2 500 kvadratmeter med tre banor för tennis och sex för badminton.
Det senaste bokslutet, det för år 2002, var inte så muntert. Vi fick inte in några extraintäkter det året. Det var ett tufft år både för bolaget och för tennisklubben. Det egna kapitalet började att sina.
Det säger Jan Lager, styrelseordförande i Wisby Rackethall. Det är ett aktiebolag som hyr hallen av Visby tennisklubb. Hallbolaget ägs i sin tur av tennisklubben och Visby badmintonklubb.
Förra året gjorde hallbolaget och tennisklubben en gemensam förlust på totalt 285 000 kronor. Hallbolaget gick minus 130 000 kronor och klubben 155 000 kronor. Den totala omsättningen för hallen är en miljon och för tennisklubben 700 000 kronor. Minuset berodde på att man inte fick hyra ut till något evenemang över huvud taget under 2002.
<span class=MR>Höga räntekostnader</span>
Det fanns ett visst kapital från tennisklubben när hallen skulle byggas. Sedan är den belånad och det kostar ju. Investeringen var på 8,5 miljoner kronor. Hade lånen skrivits i dag så skulle det ha varit till en betydligt lägre ränta, säger eldsjälen i Visby tennisklubb, Sören Bylund, som också är ledamot i styrelsen för Rackethallen.
Vår chans att få in lite extra pengar för att driva verksamheten är att få olika evenemang. Men vi har svårt att konkurrera med kommunens prissättning, säger Jan Lager.
Förra året fick man inget evenemang. Kommunen ställde av sparskäl in den årliga studie- och yrkesmässan. I år är det bättre. Man har haft både den mässan och en läromedelsmässa samt Sveriges kyrkokörers organisation.
Men man har konkurrens från kommunen också på ett annat område, hyran för spel i idrottshallarna.
<span class=MR>Billigare hos kommunen</span>
Hyran är en annan för spel i någon av kommunens idrottshallar. Nu har vi ju den här rackethallen och tycker det vore bättre om man kunde styra hit badminton så att exempelvis fotboll och innebandy får den tid de behöver. Vi behöver få all tennis och badminton i hallen. Då menar jag inte att vi kan kräva det som sker på landsbygden utan bara det som sker av spel i Visby, säger Jan Lager.
Vi vet att det spelas badminton i kommunens hallar. Därför för vi fram vad vi får i driftsbidrag. Vi vill ha en debatt om att få behålla vårt bidrag och inte få det minskat, fortsätter Jan Lager.
I Rackethallen tar man i snitt 60 kronor i timmen för spel på någon av de sex badmintonbanorna. Om en bidragsberättigad idrottsförening hyr tid i exempelvis Sävehallen så kostar det för hela hallen 45 kronor i timmen. I Södervärnshallen är priset 55 kronor.
För några veckor sedan skrev man, som GA tidigare har berättat, ett brev till kommunstyrelsen och berättade om ekonomin och att man känner sig utkonkurrerad av kommunen när man försöker hyra ut Rackethallen till olika evenemang.
I brevet påtalades att det årliga driftbidraget till Visby tennisklubb för åren 1999-2001 var 420000 kronor och för åren 2002-2003 cirka 375 000 kronor. Samtidigt som man har haft problem med att få ihop ekonomin de senaste två åren.
Alla vet att det tar tid att dra i gång och få snurr på allt. Det brukar ta 7-8 år att få allt att rulla. Vi är nu inne på det fjärde året. Vi är beroende av att ha driftsbidraget på oförändrad nivå och för att ha som komplement till annat för att få in intäkter. Vi vill inte ha något tjafs med kommunen, men vi vill få upp frågan på bordet, säger Jan Lager.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!