Inför privatiseringen av de äldreboendena i Hemse har en fjärdedel av regionens anställda på Hemsegården meddelat att de inte följer med till nya arbetsgivaren Attendo. Pia Malmros, sektionsordförande för Kommunal på Gotland, med 3 500 medlemmar, har förståelse:
– Vi är öppna för upphandlingar – och de besluten ligger ju på politikerna. Men vi arbetar för medlemmarnas bästa och det finns skillnader när det gäller löner och arbetsvillkor, säger hon.
– Vi har sett reaktionerna i Hemse, har avvaktat för att se om andra medarbetare skulle komma med andra synpunkter, eller om Attendo skulle säga något som ändrar bilden.
I avsaknad av det utgår hon från kritikernas lägesbild.
Hur skiljer sig villkoren?
– Jag vill poängtera att ledarskap och bemötande varierar, både hos privata utförare och inom regionen. Och vi kan vara oense med regionen om schemafrågor, exempelvis nu när man vill ha samma antal arbetspass oavsett anställningsgrad. Men Kommunals rapport från 2018 visade att offentligt anställda tjänar 2 300 kronor mer i månaden i snitt och att andelen deltidare och vikarier ar högre i det privata, svarar Pia Malmros.
Speglade rapporten också situationen på Gotland, anser du?
– Ja, i stort sett. Här lokalt kan vi se exempel på medlemmar som gått över från regionen till privat och fått högre lön, men också att det efter någon tid inte visade sig vara någon fördel lönemässigt.
Pia Malmros delar kritiken från anställda på Hemsegården om brist på dialog med beslutsfattande politiker. Svårigheter med att bedriva facklig verksamhet lyfter hon också som ett problem hos privata vårdföretag:
– Jag vet inte om företagen uttrycker en negativ inställning, eller om känslan bland anställda finns där ändå. Men vi saknar kontaktombud, har mötts av medarbetare som varit rädda för att anslå lappar med facklig information. Så vi saknar ögon och öron hos de privata aktörerna. Jag tror deras lojalitetskrav skrämmer anställda från att ta upp problem med fackliga företrädare.
Brist på transparens, där till exempel privata företags planer för måltider mörkas på grund av affärssekretess, är ytterligare ett bekymmer:
– Så sent som idag försökte vi få fram uppgifter i den centrala samverkanskommittén med regionen om hur Attendo planerar att lägga upp det arbetet i Hemse, utan att hittills få svar på våra frågor, avslutar Pia Malmros.
I dagens GT skriver även ledarskribenten Eva Bofride om frågan. Läs hennes ledare HÄR