Kommunal service debatterades i Bunge
Kommunal service och bostäder hann paneldebatten i Fårösund avhandla under första en och en halv timmen på torsdagskvällen.
Panelens Bror Lindahl (fp) hade då också konstaterat att den borgerliga alliansen är överens om att avskaffa fastighetsskatten.
- Den är en orättvis skatt och blir tyvärr inte mera rättvis om den blir kommunal, sade han.
Politikerna i panelen hade tidigare fått tio intressanta frågor från kvällens arrangör Ung (Utveckling norra Gotland).
Kvällens debattledare var Birgitta Svensk och hon gjorde från början klart att det var kommunen som stod i fokus i debatten.
I panelen deltog, förutom Bror Lindahl (fp), även Rolf K Nilsson (m), Curt Broberg (c), Yngve Andersson (kd), Viveka Bornold och Roger Skärberg (mp), Roland Norbäck (v) och Åke Svensson (s).
Första ämnet var den kommunala servicen och då blev det främst vården som avhandlades.
Vårdcentral och tandläkare
Curt Broberg tog upp hur centern drivit frågan att vårdcentralen skulle vara kvar i Fårösund liksom tandläkare och distriktssköterska, men att partiet inte nåt riktigt fram. Men det blev i alla fall så att en läkare blev kvar i Fårösund några dagar i veckan.
Rolf K Nilsson tyckte att visst kall det vara service där folk bor men svårt att lova det för tid och evighet. Även om inte servicen finns alldeles nära så skall alla naturligtvis ha tillgång till den. Han tog ambulansfrågan som exempel och den insamling han drivit i GA.
- Vårdcentraler behöver inte vara kommunala, sade han vidare. De kan även drivas i privat regi.
Roger Skärberg tog upp hur man kan göra samordningsvinster i till exempel biblioteksservice genom att samordna bibliotek för vuxna och skola.
Åke Svensson framhöll problemet med att rekrytera personal, att kommunen är tvungen anpassa sig till hur läkare vill ha sin arbetssituation. Det gäller inte bara öns underbara natur som enar och lamm runt knuten utan det gäller löner, vidareutbildning och arbetsmiljö.
Roland Norbäck betonade visserligen närheten till service, men det kan bli risk för sämre kvalitet i små enheter. Han tog exemplet med för få barn och för få lärare i en skola.
- I höst kommer mellanstadiebarnen på Fårö att gå i skolan i Fårösund, sade han. På Fårö blev det både för få elever och lärare.
Wenche Nerdrum-Ullman kom med idén om vårdbuss som kör runt bland befolkningen precis som kulturbussen med böcker. Ett förslag som många i publiken instämde i.
Birgitta Svensk undrade om det skulle gå att behålla en viss service även om det var tillfällig nedgång i befolkningen. Curt Broberg höll med och tyckte att det vore bra att göra så med skolor.
- Ha is i magen och behåll en mindre skola, man vet inte hur utvecklingen blir framöver, sade han.
En röst i publiken tyckte det gjorde detsamma vad som gjordes efter duman som styr kommunen bara höjer skatter och styr själva.
- Vill vi måla upp en negativ bild om och om igen så blir den bekräftad till slut, svarade Åke Svensson.
De tre benen
Arne Eklund, Bunge, tyckte att norr är bra på gång, de tre benen arbetstillfällen, bostäder och kommunal service är viktiga.
- Får vi ingen kommunal service klara vi det inte, sade han. Hjälp oss när vi har behov. Man måste se på bredden. Nämnderna måste se vidare, inte bara på besparingen i sina egna budgetar.
Så kom frågan hur poltikerna vill underlätta för barnfamiljer. Men svaren kom istället att handla om bostadsbyggandet i allmänhet och här påpekade Curt Broberg hur investeringsstödet för byggande finns i större tätorter vilket gör det dyrare att bygga i Fårösund än i Visby.
Därefterkom man in på fastighetsskatten. När det blev kaffepaus hade man hunnit med tre av de tio frågorna. Kanske kom man så småningom fram till tionde frågan: Skall Gotland delas upp i tre eller fyra kommuner?
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!